Nastavak aktivnosti lokalnog partnerstva na jačanju zapošljavanja

12.03.2019. 14:47 / Izvor: Akta.ba
Nastavak aktivnosti lokalnog partnerstva na jačanju zapošljavanja

Cilj projekta čija ukupna vrijednost iznosi približno 200.000 EUR je povećati zaposlenost i omogućiti samozapošljavanje.

Od juna 2017. godine, LIR Evolucija u saradnji sa partnerima: Opštinom Laktaši, JU Zavodom za zapošljavanje RS, preduzećem Krajinamed i Školom učenika u privredi Banja Luka realizuje projekat "Jačanje lokalnog partnerstva za unapređenje tržišta rada i povećanje zaposlenosti" koji je dio krovnog projetka Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovinikojeg finansira Evropska unija (EU) a provodi Međunarodna organizacija rada (MOR).

Cilj projekta čija ukupna vrijednost iznosi približno 200.000 EUR je povećati zaposlenost i omogućiti samozapošljavanje na geografskom području opština Laktaši, Čelinac i grada Banja Luke, te doprinijeti strateškom razvoju tržišta rada BiH kroz formiranje održivog lokalnog partnerstva za zapošljavanje i usklađivanje ponude i potražnje za kvalifikovanom radnom snagom. 

Ovim projektom je uspostavljeno održivo lokalno partnerstvo za zapošljavanje, pripremljeni su i uspostavljeni programi obuka za tehničku obradu drveta i obuka iz pčelarstva. U tom smislu 39 nezaposlenih lica je pohađalo obuke za tehničku obradu drveta dok je 10 nezaposlenih lica imalo priliku prisustvovati obukama iz pčelarstva.

Također su dodijeljeni podsticaji za samozapošljavanje u sektoru pčelarstva za 10 nezaposlenih lica ali i održane obuke iz informacionih i komunikacionih tehnologija (ICT) za 77 nezaposlenih lica. Po prvi put je organizovan i održan Dan zapošljavanja u Laktašima,  pripremljen izvještaj o analizi strukture nezaposlenih na ciljnom području, izrađen Akcioni plan zapošljavanja te zaposleno 61 nezaposleno lice. Svi ovi rezultati postignuti za nešto manje od dvije godine su uticali na odluku partnera da nastave aktivnosti lokalnog partnerstva za zapošljavanje na jačanju zapošljavanja u ovom području.  

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Laktaši je jedno od 19 partnerstava u Bosni i Hercegovini čiji rad se finasira kroz projekat lokalnih partnerstava za zapošljavanje koji EU finansira sa 4 miliona eura a provodi MOR i ima za cilj ima prekvalifikaciju skoro 2.000 nezaposlenih i zapošljavanje njih najmanje 620.  

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti