Udruženje pčelara USK: Vještački med gorka konkurencija

19.03.2019. 08:04 / Izvor: Nezavisne novine
Udruženje pčelara USK: Vještački med gorka konkurencija

Udruženje pčelara Unsko-sanskog kantona upozorilo je da je na tržištu ovog kantona prisutna velika količina patvorenog i meda sumnjive kvalitete.

Udruženje pčelara Unsko-sanskog kantona upozorilo je da je na tržištu ovog kantona prisutna velika količina patvorenog i meda sumnjive kvalitete, te da nadležni inspekcijski organi malo čine kako bi spriječili njegovu prodaju. 

Iz ovog udruženja upozoravaju kako prosječna cijena uvoznog meda po kilogramu iznosi oko osam maraka, dok je cijena najjeftinijeg meda iznosila svega tri marke po kilogramu, što je znatno manje od cijene po kojoj se prodaje domaći med. Smatraju kako se za ovako niske cijene može dobiti samo prerađevina na bazi šećera i hemikalija, a nikako organski med.

Predsjednik Udruženja pčelara "Sana med" Asmir Lišančić kaže kako je riječ o proizvodima vještačkog porijekla koji mogu biti i štetni po zdravlje.

"U najvećem broju slučajeva takav med se pravi miješanjem šećera i raznih drugih sastojaka i aroma. U najboljem slučaju pčelinji med se miješa sa drugim sastojcima kako bi se dobila veća količina", kaže Lišančić.

Predsjednik Udruženja pčelara "Kesten" Hazim Hodžić kaže kako ne treba ni govoriti koliku ekonomsku štetu trpe ovdašnji pčelari zbog nelojalne konkurencije i nerada nadležnih institucija, posebno zbog toga što pčelari u USK nemaju obezbijeđeno tržište za prodaju meda.

Prema saznanjima ovdašnjih pčelara, patvoreni med u velikim količinama dolazi s područja gradova u srednjoj Bosni te se potom distribuira na tržišta gradova u Unsko-sanskom kantonu.

Inače, prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, u protekloj godini uvezeno je rekordnih 275 tona, dok je izvezeno svega devet tona meda.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti