Grad Sarajevo i EU osigurali više od 900.000 KM za deset muzeja u BiH i Srbiji

22.03.2019. 13:02 / Izvor: Akta.ba
Grad Sarajevo i EU osigurali više od 900.000 KM za deset muzeja u BiH i Srbiji

Grad Sarajevo kroz povlačenje sredstava iz navedenih fondova, u 2018. godini je učestvovao u odobrenim projektima ukupne vrijednosti više od tri miliona KM.

Projekat “Muzejske priče”, koji se realizuje u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II)-Programa prekogranične saradnje Srbija–Bosna i Hercegovina 2014.-2020. danas je predstavljen u Vijećnici u prisustvu gradskih administracija i kulturnih djelatnika – učesnika projekta.

Cilj projekta je jačanje kulturnog identiteta Bosne i Hercegovine i Srbije kroz podršku rada muzeja prekograničnog područja kao čuvara historijskog i kulturnog naslijeđa i tradicije.

"Muzejske priče“ realizuju Grad Sarajevo u partnerstvu sa Historijskim muzejom BiH, Centrom za kulturu „Vuk Karadžić“ iz Loznice i Zavodom za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva u periodu od 18 mjeseci.

Ukupna vrijednost projekta „Muzejske priče“ je 459.981,23 EUR od čega Evropska unija sufinansira 390.110,08 EUR (84,81%), a preostalih 69.871,18 EUR (15,19%) obezbeđuju partneri na projektu.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka u svom pozdravnom obraćanju je istaknuo da Grad Sarajevo postaje poželjan partner u apliciranju i implementaciji projekata finansiranih iz međunarodnih fondova.

"Ovaj projekat je pokazatelj novog trenda ove gradske administracije koji se ogleda u pojačanim i uspješnim aktivnostima na polju apliciranja ideja i projekata, a samim time i povećanjem finansijskih sredstava koja povlačimo iz međunarodnih finansijskih linija i fondova", kazao je Skaka.

Dodao je da je Grad Sarajevo kroz povlačenje sredstava iz navedenih fondova, u 2018. godini učestvovao u odobrenim projektima ukupne vrijednosti više od tri miliona KM.

Aktivnosti projekta će doprinijeti jačanju kapaciteta 10 muzeja prekograničnog područja: 5 u BiH (Historijski muzej BiH, Olimpijski muzej BiH, Zemaljski muzej BiH, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Muzej Vijećnica) i 5 muzeja/institucija u Srbiji (Centar za kulturu „Vuk Karadžić“ Loznica, Zavod za zaštitu spomenika kulture Kraljevo, Narodni muzej Užice, Zavičajni muzej Priboj, Muzej Prijepolje).

Učesnici projekta su nakon održane zvanične prezentacije, uspostali neformalnu Mrežu muzeja u prekograničnom području, čija će zadaća u narednih 18 mjeseci biti: nabavka specijalističke opreme za muzeje, restauracija i prezervacija izložbenih eksponata, digitalizacija muzejskih zbirki kroz izradu mobilnih aplikacija za posjetioce muzeja, priprema zajedničkih izložbi i izrada promo videa i kataloga muzeja, te tematske izložbe za manifestaciju „Noć muzeja“ i jačanje kapaciteta muzejskih radnika u oblasti digitalizacije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti