Blokirana dodjela novčanih sredstava za Zračnu luku Mostar

26.07.2020. 10:22 / Izvor: BHRT
Blokirana dodjela novčanih sredstava za Zračnu luku Mostar

Aerodrom Mostar je dodijeljeni novac iz federalnog proračuna trošio nenamjenski, utvrđeno je u revizorskom izvješću.

Zračnoj luci Mostarje dodijeljeni novac iz federalnog proračuna trošio nenamjenski, utvrđeno je u revizorskom izvješću.

Prema zakonu o proračunu nenamjenski potrošena dodijeljena sredstva moraju biti vraćena u roku od šest mjeseci. Zbog ovoga je u tijeku spor između Federalnog ministarstva prometa i komunikacija i mostarskog aerodroma.

Tek kada je resorno ministаrstvo 2018. od federalnog pravobraniteljstva zatražilo pokretanje tužbe i sudsku naplatu tih sredstava , reagirali su iz zračne luke. Napominju kako je prihvaćeno nјihovo objašnjenje o korištenju kapitalnih i tekućih sredstava.

Iako nema dogovora o načinu povrata sredstava u proračun, Vlada FBiH u prošloj godini odobrila je ukupno 930.000 KM za Zračnu luku Mostar. Za tekuću godinu, dodjela sredstava je, kažu u ministarstvu, blokirana.

“Kada smo pokrenuli postupak nadali smo se da će to biti riješeno do momenta dodjele sljedećih sredstava, međutim, ove godine smo obustavili za 2020. sve dok se taj problem ne riješi”, rekao je Amadeo Mandić, pomoćnik ministra prometa i komunikacija FBiH.

Prvi na udaru te blokade je оkо 60 uspolenika zračne luke koja je u pandemiji izgubila 90 posto prometa. Očekuju skoro rješenje problema, jer uplaćena sredstva dovoljna su za plaće do kraja godine.

“Federacija je osigurala 930 tisuća KM sto je dovoljno za plaće do nove godine, nadamo se da će se do tada nešto promijeniti”, poručuje Darko Buntić iz Sindikata zaposlenika.

U ministаrstvu ističu kako su spremni na dogovor, navodeći da se deblokada može izbjeći povratom sredstava. Ipak, još se ne zna kada će se održati sastanak za pronalazak rješenja koje bi doprinijelo stabilnom financiranju zračne luke Mostar.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti