Certifikovanje projektnih menadžera je investicija, a ne trošak

28.11.2011. 14:23 / Izvor: eKapija.ba
Certifikovanje projektnih menadžera je investicija, a ne trošak

Na nedavno održanom okruglom stolu "Upravljanje projektima– značaj i koristi za BiH" u organizaciji Udruženja za upravljanje projektima u BiH, istaknuto je da koncept upravljanja projektima, nije trošak, nego investicija.

Navedeno je da će to u budućnosti biti neizostavni dio u poslovanju kompanija, ali i same države. Okrugli sto je održan u sklopu dolaska Izvršnog odbora najveće Svjetske organizacije za upravljanje projektima IPMA, čiji su Bosna i Hercegovina i Udruženje za upravljanje projektima u BiH punopravan član.

Njemu je ispred IPMA-e pristustvovala reprezentativna delegacija koju su, između ostalih, činili Roberto Mori iz Italije, predsjednik IPMA-e, Nino Grau, podpredsjednik za standarde i nagrade ove organizacije, Brigitte Schaden, predsjedavajuća Skupštine IPMA i dr.

Svi oni nastojali su prenijeti dio svoga ogromnog znanja, te izuzetno bogatog iskustava, ali i pokušati objasniti predstavnicima velikih bh. kompanija, izvršne vlasti i privrednim komorama oba entiteta, značaj upravljanja projektima i sertificiranje projektnih menadžera, kao jedno od najvažnijih koraka, koje bi njihove kompanije trebalo da preduzmu ukoliko žele da budu konkurentne, kako u granicama BiH tako i van njih.

Slobodan Lukić, predsjednik Udruženja za upravljanje projektim u BiH, je također upoznao članove ExBo-a i domaće kompanije sa problemima sa kojima se naša zemlja susreće u ovoj oblasti, ali i koracima koje će Udruženje u budućnosti preduzeti u njihovom otklanjanju.

Veliki interes za sertifikovanje

Kako ipak ovaj proces u našoj zemlji napreduje polako pokazalo je i drugo po redu internacionalno certifikovanje “projekt menadžera po programu IPMA International Project Management Association, za nivo D”, koje je u organizaciji Udruženja za upravljanje projektima u BIH održano nedavno u Sarajevu.

Polaganju je prisustvovalo 35 kandidata, pred komisijom certifikacionog tijela Udruženja za upravljanje projektima u BiH, kojeg su sačinjavali Daniel Scheifele, prvi strani ispitivač iz Švicarske, prvi domaći ispitivači iz BiH Slobodan Lukić i Drago Zečević.

Iz Udruženja za upravljanje projektima ističu da jenajveći broj kandidata koji su pristupili certificiranju bilo iz kompanija Niskogradnja iz Laktaša, predstavnici rudnika Arcelor Mittal iz Prijedora, Sconto-proma iz Prijedora, IMTEC-a iz Sarajeva, Unis groupa iz Sarajeva, Spoljnotrgovinske komore BiH, Encoma DOO iz Sanskog Mosta, Univerziteta Apeiron iz Banja Luke. Bili su tu i predstavnici Mepasa iz Širokog Brijega, Vitkoma iz Viteza, Marala DOO iz Mostara, Vinarije Topić iz Sarajeva, Sveučilišta Vitez iz Travnika, Herba Krajine iz Banja Luke, Radio stanice Feniks iz Kozarske Dubice, te mnogi drugi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti