Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Ćosić najavio mjere gospodarskog oporavka, cilj očuvanje radnih mjesta

17.04.2020. 08:52 / Izvor: Fena

Predsjednik Vlade Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ) Zdenko Ćosić izjavio je kako će mjere za oporavak gospodarstva u ZHŽ-u biti obznanjene sljedeći tjedan te da bi, kada su u pitanju kriteriji po kojima će se vršiti raspodjela sredstava od MMF-a, ta županija trebala dobiti oko osam milijuna.

 Ćosić je to izjavio novinarima u četvrtak u Širokom Brijegu nakon sastanka izaslanstava federalnih i državnih institucija te gospodarstvenika i ministara ZHŽ-a o mjerama koje će se poduzeti za spašavanje gospodarstva usred pandemije koronavirusa.

 - Na sastanku su predstavljene mjere koje će ZHŽ donijeti, a one će biti obznanjene sljedeći tjedan - rekao je Ćosić  utvrdivši kako očekuje da će ZHŽ-u pripasti oko osam milijuna.

 Precizirajući mjere za oporavak gospodarstva, Ćosić je najavio kako će se ukinuti neki porezi za ugostiteljske objekte.

- Ukidanje jednog dijela poreza za društva u ugostiteljstvu, ukidanje koncesijske naknade za društva koja imaju ugovore sa ZHŽ, to je onih 50 posto koji idu u proračun Županije, da ne bismo dirali općine i gradove. Očekujemo da će ova situacija pojačati takve zahtjeve iako mislimo da ZHŽ neće tako drastično pasti i da ćemo u tom smislu imati neku kriznu situaciju - rekao je Ćosić.

 Na pitanje novinara oko restrikcija koje je ta županija uvela, Ćosić je kazao kako će sve mjere koje se budu ublažavale ići na ruku gospodarstvu kojem je potrebno olakšanje.

- Sve mjere se uvode s ciljem spriječavanja širenja epidemije i to je vezano za naše zdravstvene kapacitete i sustav, a najgore što bi nam se moglo dogoditi jest da taj sustav "pukne". Ovisno o preporukama struke, mi ćemo ublažavati mjere. Tamo gdje idemo sa strožim mjerama, one se odnose na suvišna kretanja kojima su ljudi opravdano skloni, ali mi moramo biti strogi u zaustavljanju takvih kontakata, a što je moguće više osloboditi naše gospodarstvo kako bi život tekao dalje - ocijenio je Ćosić.

 Upitan o zlouporabi dozvola za kretanje, Ćosić je istaknuo da je broj takvih zanemariv.

- Gospodarska društva koja posluju daju dozvole za djelatnike koji moraju obavljati svoje zadaće. Popis djelatnika se dostavlja i MUP-u i nadležnim institucijama. Mi nećemo apriorno pristupati ljudima kao da nas idu prevariti, nego će se metodom slučajnog uzorka provjeravati je li netko dobio dozvolu neopravdano, a takvih je, vjerujemo, neznatan dio - kazao je Ćosić.

 Ministar financija u Vijeću ministara BiH Vjekoslav Bevanda Bevanda kazao je kako će se 24. travnja donijeti konačna odluka o raspodjeli sredstava MMF-a.

 - Mi smo danas na Vijeću ministara izdvojili izjavu o pristupanju EU fondovima. Donijeli smo odluku o prenamjeni IPA sredstava, to je oko 80 milijuna eura, a 24. travnja će biti odbor MMF-a i tad će biti raspoloživo ovih famoznih 320 milijuna eura. U pregovorima smo sa svim financijskim institucijama oko kreditnih zaduženja države i načina kako ćemo otplatiti dug - kazao je Bevanda i dodao da treba imati na umu "da ćemo morati živjeti i nakon pandemije".

- Ne smijemo biti prekritični prema onom što nam struka kaže, moramo socijalno pomoći onima koji ne mogu raditi, a ove koji rade ostaviti na životu jer je ponovni početak uvijek težak - ocijenio je Bevanda.

 Federalna ministrica financija Jelka Milićević kazala je kako su na raspolaganju određena kreditna sredstva, a Federacija, kako je istaknula, traži najpovoljni način zaduživanja u okviru tih aranžmana koji bi bio povoljan za sve razine vlasti.

 Ministar financija ZHŽ-a Toni Kraljević je, precizirajući županijske mjere, istaknuo kako će se znatan dio sredstava usmjeriti realnom sektoru.

- Neće patiti ono što je najosnovnije, 90 posto proračuna ZHŽ-a su porezni prihodi, 60 posto neizravni, 22 porez na dobit, ostalo zaokružuje porez na dohodak od samostalne djelatnosti. Mi našim mjerama zaštićujemo najugroženije, nećemo dirati socijalne transfere, niti reducirati poljoprivredu i ruralni razvoj. Zaštićujući te kategorije napravit ćemo maksimalnu disperziju redukcijom nekih drugih stavki, a dio sredstava ćemo uputiti u realni sektor koji puni naš proračun - kazao je Kraljević.

 Ivan Pavković, iz županijske udruge gospodarstvenika kaže kako će gospodarstvenici u toj županiji napraviti sve kako ne bi dijelili otkaze.

- Mi smo imali jedan konstruktivan razgovor i svjesni smo da FBiH nema novaca koliko imaju neke države u okruženju. Naš glavni cilj je zadržati radna mjesta, a najugroženijima je potrebna pomoć sa svih razina vlasti. Dobili smo potvrdu da FBiH i županije rade na programu za spas gospodarstva, mi želimo što prije ponovno radit i nadamo se da ćemo u tomu uspjeti kako bi sačuvali radna mjesta - rekao je Pavković i kazao kako su tvrtke u ZHŽ-u do sada svoje kapacitete smanjile za 20 do 30 posto kad je u pitanju proizvodnja.

 Ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi ZHŽ-a Tomislav Pejić novinarima je kazao kako će ta županija uskoro zabilježiti prvih sedam pacijenata koji su se oporavili od koronavirusa.

- U SKB Mostar nema pacijenata na respiratoru iz naše županije. Imamo tri na odjelu infektivnih oboljenja, dobro se oporavljaju. Što se tiče ZHŽ-a, imamo 64 pozitivne osobe, danas smo odradili 24 testiranja, a od toga je sedam retestiranja. Sutra bi mogli imati prvih sedam izlječenih u našoj županiji ako se ponovljeni testovi pokažu negativnima - kazao je Pejić dodavši da se epidemiolog Ivan Vasilj, koji je od ranije u samoizolaciji, osjeća dobro te da bi se sljedećeg tjedna trebao pridružiti županijskom stožeru.

 Sastanku je u Širokom Brijegu prisustvovao i predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne Skupštine BiH Dragan Čović.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti