Vijesti / REGIJA

Crna Gora izbjegla bankrot

10.12.2020. 16:41 / Izvor: Tanjug

Crnogorski ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić izjavio je danas da je Crna Gora jučerašnjim emitovanjem državnih obveznica na međunarodnom tržištu u iznosu od 750 miliona eura bukvalno izbjegla bankrot, i da je to bio jedini mogući potez u ovom trenutku.

Ministar je takođe naveo da je time izbjegnut i angažman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), prenosi portal cdm.me.

"Crna Gora je izbjegla bankrot. Reagovali smo prije početka sljedeće godine da ne bi upali u dužničku krizu. Ništa od tog novca neće ići na potrošnju. Samo za Crnu Goru i vraćanje kredita", saopštio je Spajić na konfereciji za novinare.

Ministarstvo finansija Crne Gore je u srijedu emitovalo državne obveznice na međunarodnom tržištu u iznosu od 750 miliona eura, kojima će se nadoknaditi manjak u državnoj kasi u narednoj godini.

Obveznice su emitovane na period od sedam godina i prema dosadašnjim informacijama, sa kamatnom stopom od 2,875 odsto.

"Vijesti" su prenijele da su sve obveznice prodate, i da je ukupno interesovanje investitora bilo oko tri milijarde eura.

Premijer Zdravko Krivokapić je ovim povodom izjavio da je nastup Crne Gore na međunarodnom tržištu duga bio uspješan, te da osjeća ponos i zadovoljstvo što su uspjeli da obezbijede ovakav pristup.

"Želimo da budemo dobri domaćini, da se ponašamo domaćinski. Ako to neko do sada nije vidio, vidjeće u toku ove vladavine", poručio je Krivokapić na istoj konferenciji za medije sazvanoj povodom novog zaduženja zemlje od 750 miliona eura.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti