Crna Gora pooštrava mjere u više gradova, Slovenija ponovo proglasila epidemiju

19.10.2020. 08:21 / Izvor: Agencije
Crna Gora pooštrava mjere u više gradova, Slovenija ponovo proglasila epidemiju

Epidemiolozi apeluju na građane da budu disciplinirani, da nose maske, drže distancu te povećaju higijenu.

Nagli skok pozitivnih slučajeva na COVID-19 bilježe zemlje na jugu i jugoistoku Evrope, zbog čega vlade uvode restriktivne mjere, kako bi zaustavile širenje virusa.

Epidemiolozi apeluju na građane da budu disciplinirani, da nose maske u zatvorenom i na otvorenom prostoru, da drže distancu od drugih ljudi te da povećaju higijenu.          

Od danas će u Budvi, Cetinju, Kolašinu, Ulcinju i na Žabljaku biti primjenjivane pooštrene protivepidemijske mjere - zabrana rada ugostiteljskih objekata (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani osim za goste hotela) i zabrana okupljanja u objektima stanovanja licima koja nisu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ), prenosi Tanjug.

Kako je navedeno, u tim opštinama je došlo do pogoršanja epidemiološke situacije i stopa oboljevanja veća je od 800 na 100.000 stanovnika.

Time te opštine automatski prelaze u grupu tri opština, u kojima će se od ponedeljka i u narednih 14 dana primjenjivati pooštrene protivepidemijske mjere.

Čeka se odluka za Podgoricu

"Trenutno nema opština u kojima je stopa oboljevanja preko 1200 na 100.000 stanovnika niti je za očekivati da se neka od opština nađe u toj kategoriji koja bi podrazumijevala i zabranu kretanja u periodu od 22. do 05 sati", navedeno je u saopštenju.

Kumulativna incidencija u Podgorici trenutno je 792,7 na 100.000 stanovnika, te će odluka o eventualnom pooštravanju mera u Glavnom gradu biti donijeta nakon statističke obrade svih uzoraka poslatih u Njemačku.

"Trenutno čekamo rezultate za još 212 uzoraka koji su uzeti u prethodnom 14-o dnevnom periodu. S obzirom na to da je deo uzoraka uzet iz Podgorice, za očekivati je da će incidencija u Podgorici preći preko 800 na 100.000 stanovnika (pošto je trenutna stopa 792,7)", navode iz IJZ.

Slovenija proglasila stanje epidemije za cijelu državu

Slovenska vlada proglasila je stanje epidemije COVID-a 19 za cijelu državu koje će biti na snazi idućih 30 dana, jednu vrstu vanrednog stanja, s mogućnošću daljnjeg zaoštravanja već važećih epidemioloških mjera i restrikcija.

Na taj se korak odlučila u skladu s ranije donesenim planom, te nakon što je zadnje testiranje pokazalo da  je u testiranoj populaciji petina pozitivnih na korona virusa, a glasnogovornik vlade u nedjelju najavio da se danas očekuje novi neslavni rekord  u broju zaraza nakon što ih je u petak bilo 897, prenijela je Hina.

Aktivacijom plana za postupanje u stanju epidemije predviđena su tri paketa mogućeg zaoštravanja mjera, ovisno o broju oboljelih i popunjenosti bolničkih kapaciteta pacijentima od COVID-a 19.

Prvi paket u sadašnjoj fazi predviđa i mogućnost uvođenja policijskog sata, odnosno zabrane kretanje u noćnim satima, zatim zatvaranje hotela, frizerskih i kozmetičkih salona, te sportskih objekata za amatere i individualne sportove, zabranu svih sportskih priredbi za cijelu državu, pa i zatvaranje trgovačkih centara.

U slučaju daljnjeg rasta zaraza, te nakon što bi u bolnicama bilo ukupno 360 oboljelih od COVID-a, od čega najmanje 60 na intenzivnoj njezi, predviđeno je i zatvaranje vrtića i škola, zaustavljanje javnog prometa, kako je to bilo u prvoj fazi epidemije ovoga proljeća. Predviđena su i zatvaranja pojedinih gospodarskih djelatnosti i ograničenja u kretanju između općina.

Pred sinoćnju dopisnu sjednicu vlade na kojoj je donesena odluka o proglašenju epidemije premijer Janez Janša pozvao je građane na solidarnost i odgovornost u provođenju mjera,  posebno istaknuvši trud koji u sprječavanju širenja virusa svojim radom pokazuju zdravstveni radnici.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti