Definisati status sokolačkog Centra za unapređenje poljoprivrede

18.02.2020. 11:57 / Izvor: SRNA
Definisati status sokolačkog Centra za unapređenje poljoprivrede

Sokolački Centar za unapređenje poljoprivrede u brdsko-planinskom području trebao bi da ove godine oživi.

Sokolački Centar za unapređenje poljoprivrede u brdsko-planinskom području trebao bi da ove godine oživi rad u punom kapacitetu i počne sa proizvodnjom bezvirusnih sjemena, nakon što precizno bude definisan njegov status, rekao je Srni načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica.

On je naglasio da se već šest godina nastoji revitalizovati Centr i da za sada nije bilo većeg napretka u traženju načina da postane institut koji će se baviti proizvodnjom bezvirusnog sjemena krompira i sitnih smjemena krmnog bilja, pruženjem naučnih i stručnih usluga, te razvojem partnerstva sa javnim i privatnim sektorom.

Bjelica je naglasio da su krajem prošle sedmice u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpke u Banjaluci vođeni razgovori o definisanju statusa ovog centra, kome su prisustvovali predstavnici Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, Poljoprivrednog instituta Republike Srpske, Organizacije za hranu i poljoprivredu UN /FAO/ za BiH, sokolačke Područne jedinice Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, te poljoprivrednih proizvođača.

On je najavio da će tokom marta razgovori biti nastavljeni na Sokocu i da će biti imenovan tim i odgovorno lice koje će pokretati i voditi aktivnosti na oživljavanju Centra za unapređenje poljoprivrede.

"Očekujemo završne razgovore u proširenom sastavu, kada će biti donesena konačna odluka da ove godine krenemo sa sijanjem, sa revitalizacijom laboratorije i rekonstrukcijom neophodnom za prvu fazu oživljavanja Centra", naglasio je Bjelica.

On očekuje snažnije uključivanje FAO u ovaj projekat, s obzirom na to da je, kako kaže, ova organizacija UN, ranije rezervisala znatan dio sredstava za ponovno pokretanje Centra na Sokocu.

Prema njegovim riječima, u višegodišnjim aktivnostima na oživljavanju rada dogovoreno je da se izvrši revitalizacija Centra za unapređenje poljoprivrede u brdsko-planinskim područjima, kako bi proizvodio bezvirusno sjeme krompira i sitna sjemena /krmnog bilja i žitarica/, ali do sada nije bilo značajnijih pomaka.

Vlada Republike Srpske otkupila je 2013. godine Centar za unapređenje poljoprivrede Sokolac u stečaju za 877.000 KM, a potom je donesena odluka da se priključi Poljoprivrednom institutu Republike Srpske kao posebna organizaciona jedinica.

Bjelica je podsjetio da se prilikom oglednog oranja i sjetve 2016/2017 godine u organizaciji Poljoprivrednog instituta Republike Srpske, pokazalo da su za pripremu zemljišta površine 53 hekatara u posjedu Centra potrebna značajna sredstva i da je za to potrebna pomoć više institucija i organizacija.

Centar za unapređenje poljoprivredne proizvodnje počeo je sa radom sredinom sedamdesetih godina prošlog vijeka, a zamišljen je kao institucija koja će se baviti poljoprivrednom proizvodnjom u brdsko-planinskom području pod nadzorom stručnjaka. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti