Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Delegacija EU u BiH: Ekonomske posljedice poplava iznose 3,98 milijardi KM

Svi nivoi vlasti u Bosni i Hercegovini proveli su Procjenu potreba za oporavkom i sanacijama nakon razarajućih poplava, koje su zahvatile velike dijelove zemlje od 14. do 19. maja.

10.07.2014. 08:16 / Izvor: eKapija.ba

Svi nivoi vlasti u Bosni i Hercegovini proveli su Procjenu potreba za oporavkom i sanacijama nakon razarajućih poplava, koje su zahvatile velike dijelove zemlje od 14. do 19. maja.

Evropska unija, Ujedinjene nacije i Svjetska banka, u okviru Zajedničke deklaracije potpisane 2008.godine, podržale su ovaj proces pružanjem resursa i tehničke podrške. Glavni nalazi Sažetka pokazuju da ukupne ekonomske posljedice ove katastrofe iznose 3,98 milijardi KM, saopćeno je iz Delegacije Evropske unije u BiH.

Najviše su pogođeni privatni sektor, porodična, mala, srednja i velika preduzeća, poljoprivredni proizvođači, uključujući i neutvrđen broj ugroženih sektora građana.

Za FBiH, ukupne posljedice (štete i gubici) iznose 2,03 milijardi KM, za RS 1,89 milijardi KM, te za Brčko Distrikt 57,89 miliona KM.

Procjena je obavljena za šest sektora i tri tematske grupe, čime su obuhvaćena djelimično ili potpuno uništena sredstava koja će se morati popraviti, zamijeniti ili obnoviti. Takođe su procijenjeni povezani gubici, koji uključuju gubitke u proizvodnji, prihodima, kućanstvima i zapošljavanju, kao i smanjen pristup uslugama i robama, povećanje troškova za društvo i vlasti, te izmijenjeni rizik, navedeno je u saopćenju.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti