Dom penzionera u Nedžarićima prodat ćemo do kraja ove godine

09.10.2016. 11:47 / Izvor: Avaz.ba
Dom penzionera u Nedžarićima prodat ćemo do kraja ove godine

Kao stoji ranije rečeno, novac od prodaje objekta će ići za isplatu penzija.

Devastirani dom penzionera u Nedžarićima u Sarajevu, čija je vrijednost procijenjena na 13.366.398 KM, trebao bi biti prodat do Nove godine. To nam je rekao Zijad Krnjić, direktor Federalnog zavoda penzijsko i invalidskog osiguranja.

Objašnjava da su svi problemi vezani za zemljište načelno riješeni s Općinom Ilidža, ali da se mora sačekati formiranje novog Općinskog vijeća koje treba donijeti potrebnu odluku o zemljištu.

"Nakon što smo se dogovorili oko zemljišta, došli su lokalni izbori i da bismo počeli s  prodajom, treba nam odluka Općinskog vijeća. S obzirom na to da je starom stekao mandat, čeka se konstituiranje novog. Početna ijena prodaje koju je odredio ovlašteni vještak bit će 13.366.398 KM i ispod toga se neće ići. Prodaje će ići preko Agencije za privatizaciju FBiH, odnosno aukcijom", govori  Krnjić.

Krnjić nam objašnjava kako su problemi nastali kada je otkriveno da upis zemljišta prije rata nije završen u cjelini, nego djelomično.

"Skica te lokacije, što kažu, izgleda kao tigrova koža, malo naše, malo općinsko, iako je otkupljeno zemljište novcima PlO-a, ali nije završen upis i to je problem. Prilično uobičajena priča u Bosni i Hercegovini, većinom ništa nije upisano kako treba. Općini Ilidža ćemo platiti naknadu za zemljište, ali su nam tamo rekli kako će biti sasvim korektni u određivanju sume", rekao je Krnjić.

Prema njegovim riječima, neće biti orijentirani da zarade pare. Kao stoji ranije rečeno, novac od prodaje objekta će ići za isplatu penzija, tačnije za taj iznos će smanjiti deficit koji je u ovom momentu 200 miliona KM. Postoje realne šanse da se objekat proda do Nove godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti