Dr. Karamehić: Jedino nam je preostala mehanička zapreka širenju virusa

24.10.2020. 08:04 / Izvor: Oslobođenje
Dr. Karamehić: Jedino nam je preostala mehanička zapreka širenju virusa

U petak je zabilježeno 1.179 zaraženih u BiH, dok je od posljedica koronavirusa preminulo 14 građana.

"Jesen kao godišnje doba pogoduje respiratornim infekcijama, njihovom početku, njihovom lakom širenju zato što ovo doba godine odgovara virusima među kojima je i influenca. Međutim, sada imamo i drugi problem jer je u toku već sedmi-osmi mjesec pandemije koronavirusa, tako da je velika odgovornost na zdravstvenim radnicima, ali i cijeloj populaciji, stanovništvu. Građani se moraju čuvati jer nema vakcine, nema specifičnog lijeka", poručuje u izjavi za Oslobođenje svjetski stručnjak prof. dr. Jasenko Karamehić, internista subspecijalista kliničke imunologije, upozoravajući stanovništvo na to da se mora pridržavati higijensko-epidemioloških mjera, nositi zaštitnu masku, držati distancu, redovno prati ruke i izbjegavati zatvoreni prostor.
 

"Jer, jedino nam je, kao vrlo efikasna, preostala ova mehanička zapreka širenju virusa, premda se vrlo brzo nazire vakcina. Desetak možda i više vakcina je u trećoj fazi kliničkih ispitivanja u svijetu i možemo očekivati oko Nove godine, čak i prije nje vakcinu protiv Covid-19", naglašava Karamehić.

Koliko su navedene epidemiološke mjere dale rezultata, navodi i primjer zemalja Azije, poput Kine, Tajlanda, Singapura, gdje su također imali veliku incidencu Covid-19, a sad je, napominje doktor, praktično i nema.
 

"Našem stanovništvu bi dobro bilo da se čuva, topli i ne boravi puno u zatvorenim prostorijama, da zrači prostorije nekoliko puta na dan, to su vrlo efikasne, mehaničke mjere, izbjegava se koncentracija virusa u vazduhu, da se vakciniše protiv gripe, jer ako imamo dva zla i više kumulativno, onda je bolje makar jedno zlo eliminisati. Vakcine protiv gripe su se pokazale vrlo efikasnim, one su praktično svele sezonsku gripu na endemičnu brojku", naglašava dr. Karamehić, smatrajući vakcinaciju kao jedini ispravan način liječenja ovih oboljenja.

​Izražava nadu da će tako biti za mjesec-dva i s vakcinom protiv Covid-19. Savjetuje i da zaposleni s prehladom ne idu na posao, nego ostaju kući, a u slučaju pojave temperature, obavezno da se jave porodičnom ljekaru. Doktor Karamehić primjećuje da se naše stanovništvo ne pridržava puno higijensko-epidemioloških mjera.
 

"Tu je i pad imuniteta u ovo doba godine i zato je kod nas incidenca u ovolikom porastu. Ljudi su se vratili s godišnjih odmora. Primjera radi, u Neumu su bile krcate plaže, zatim hrvatske plaže isto su bile pune, početak je bio školske godine, a svakodnevno prepuna vozila gradskog prevoza", naglašava dr. Karamehić.
 

Brčko distrikt je u petak ugostiteljskim objektima ograničio obavljanje djelatnosti do 23 sata, a petkom, subotom i nedjeljom do 24 sata uz obavezu poštivanja svih važećih preporuka i mjera. Ova mjera na snazi je 15 dana.​
 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti