Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Drašković poklonio RS -u Swisslion industriju alata

16.03.2017. 09:41 / Izvor: Glas Srpske

"Swisslion Grupa" iz Novog Sada, čiji je vlasnik Rodoljub Drašković, odlučila je da Republici Srpskoj, bez naknade, pokloni svoje akcije u privrednom društvu "Swisslion industrija alata" iz Trebinja.

U obavještenju "Swisslion grupe", koje je upućeno predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i premijeru Željki Cvijanoviće, navodi se da se "od jučer Republika Srpska može smatrati vlasnikom `Swisslion industrije alata`" Trebinje.

Odluka je donesena jučer na vanrednoj sjednici Skupštine "Swisslion grupe", koja je vlasnik 64,31 odsto akcija u privrednom društvu "Swisslion industrija alata" iz Trebinja.

"Swisslion grupa" je isknjižila, odnosno ispisala iz poslovnih knjiga, kapital po osnovu vlasništva nad akcijama u 'Industriji alata¸'", navodi se u saopštenju i dodaje da Skupština "Swisslion grupe" zahtijeva da se iz naziva i memoranduma privrednog društva "Swisslion industrija lata" izbriše "Swisslion".

U obrazloženju se podsjeća da je od momenta privatizacije saopšteno da "Swisslion industrija alata" iz Trebinja ne priznaje obaveze po osnovu poreza iz perioda prije privatizacije.

"Država je bila dužna da potraživanja po osnovu poreza pre privatizacije naplati prinudnim putem, proglasi stečajni postupak, konvertuje u kapital društva ili ih otpiše", navodi se u obrazloženju.

"Swisslion industrija alata" Trebinje uredno izmiruje obaveze po osnovu penzijsko-invalidskog osiguranja, uplaćuje doprinose i povezuje radni staž svim zaposlenim koji su stekli uslove za penziju", ističu u obavještenju.

Iz "Swisslion grupe" navode da poslovni sistem "Swisslion Takovo" izmiruje sve svoje obaveze prema svakoj državi u kojoj posluje, kao i obaveze prema dobavljačima i zaposlenima, ističući da poslovni sistem "Swisslion Takovo" "ne prihvata da mu `Swisslion industrija alata` urušava poslovni ugled, kako u Republici Srpskoj, tako i u celom poslovnom svetu".

"U kontinuitetu se pojavljuju napisi u medijima da je naš predsjednik Rodoljub Drašković i poslovni sistem `Swisslion Takovo` najveći dužnik u Republici Srpskoj po osnovu poreza i doprinosa, čime se ruši i ugrožava ugled ovog poslovnog sistema. Vraćamo vam društvo u vlasništvu koje nakon više decenija stvaranja gubitka jučer uspešno posluje i ostvaruje dobit", navodi se u obavještenju koje je potpisala direktor Julijana Škorić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti