Egrlić: EXPO će najvjerovatnije tužiti BiH

09.09.2021. 11:57 / Izvor: N1
Egrlić: EXPO će najvjerovatnije tužiti BiH

Ahmet Egrlić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, u emisiji N1 je kazao da je Vijeće ministara krivac što se Bosna i Hercegovina neće predstaviti na EXPO 2020. u Dubaiju.

Ahmet Egrlić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, u emisiji N1 je kazao da je Vijeće ministara krivac što se Bosna i Hercegovina neće predstaviti na EXPO 2020. u Dubaiju, najvećoj smotri privrede u svijetu. Komentarisao je kakve će to posljedice ostaviti po našu zemlju te govorio i o drugim temama.

Egrlić je odmah na početku razgovora istakao da je Vijeće ministara BiH apsolutni krivac zbog toga što BiH neće učestvovati na EXPO-u.

"Sve su stvari pripremljene, Dubai EXPO nam je obezbijedio paviljon i smještaj koji je besplatan. Vijeće ministara je prije tri godine donijelo odluku da ide u Dubai, potpisan je i ugovor s ambasadorom u Emiratima u ime Bosne i Hercegovine. Sve formalne stvari su bile ispunjene, došli smo u situaciju kada je trebalo donijeti odluku o visini sredstava koje treba da isfinansira BiH, nisu se mogli dogovoriti. Kasnije je iz Dubaija najavljeno da oni mogu obezbijediti i taj dio sredstava, nažalost, kasnije nije bilo potrebnih odluka", pojasnio je Egrlić.

"EXPO će najvjerovatnije tužiti BiH"

Dalje je dodao da ovakva situacija nije zapravo posljedica blokade vlasti u BiH te da se sve ovo odvilo i prije nje.

"Situacija je bila takva da je Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, bio zainteresovan i gurao je ovu ideju, međutim, na nivou Vijeća ministara BiH nije bilo volje, nije podržana i sada smo u situaciji u kakvoj jesmo. U oktobru počinje EXPO, BiH neće učestvovati", naglasio je.

Istakao je i to da će EXPO Dubai najvjerovatnije tužiti BiH jer je na osnovu potrebnih odluka i ugovora obezbijedila dio sredstava i uplatila milion i pol dolara za troškove kako bi se dočekala BiH.

"Osim te štete, slijedi i ona da je BiH izgubila priliku da se predstavi na najznačajnijem događaju te vrste. To se dešava svakih pet godina i BiH je trebala predstaviti sve svoje resurse i potencijale za investicije, da izgradi svoj imidž, da se susretne sa državnicima iz drugih zemalja i privrednicima i velikim multinacionalnim kompanijama koje žele razgovarati s BiH. U Dubaiju će se dogovarati ozbiljne stvari, a BiH tu neće biti. U ovom trenutku, zainteresovani privrednici mogu otići u Dubai samo kao gosti, ali to nije ni blizu onoga što se trebalo desiti da je naša država učestvovala na EXPO", naglasio je Egrlić.

Govorio je i o mogućim potencijalima koje je BiH mogla predstaviti na EXPO-u, navodeći da je naša zemlja kandidovala temu pod nazivom "Mogućnosti u BiH i za nju" sa posebnim naglaskom na investicije.

"Ne trebamo zaboraviti da u BiH postoje visoko sofisticirane kompanije koje proizvode i robe i usluge najvišeg svjetskog ranga i pozicionirane su na najzahtjevnijim svjetskim tržištima", dodao je.

Raste potražnja za robom iz BiH

Dotakao se i prometa robe u i iz BiH s posebnim osvrtom na period pandemije te koliko je ona utjecala na taj proces.

"Svakako BiH ima pozitivne trendove kada je riječ o izvozu robe iz naše države. U odnosu na prošlu godinu to je više od 30 posto, a u odnosu na rekordnu 2019. to je više za 12 posto. U prosjeku, mjesečno se izvozi više od milijardu i 100 miliona KM što nije bilo zabilježeno ranijih godina. Važno je istaći da ćemo taj trend sigurno nastaviti ukoliko epidemiološke mjere dozvole. Zaista bh. kompanije imaju jako dobre ugovore, potražnja i narudžbe su porasle u EU i to su sve dobri pokazatelji. Najbolje su se pokazale drvna, metalska i tekstilna industrija", poručio je Egrlić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti