Elvisa Pilav: Nemamo baš puno razloga za slavlje, moramo težiti boljem

08.03.2021. 09:15 / Izvor: Akta.ba
Elvisa Pilav: Nemamo baš puno razloga za slavlje, moramo težiti boljem

Svima je jasno da se ovaj praznik pogrešno shvata godinama unazad...

Elvisa Pilav, vlasnica Agencije za nekretnine “Metropola”, jedna je od onih koji vole dinamičan posao, posao koji nije striktno vezan za kancelariju, monoton…

Kaže da, takoreći, “cijeli život radi”.

Mislim da radim oduvijek, radila sam tokom raspusta, kao srednjoškolac, tokom studija i odmah nakon završenog dodiplomskog studija na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu i to kao agent za nekretnine. Dakle, od 2009 godine sam uključena u nekretnine. Tri i pol godine nakon toga, tačnije u aprilu 2013. sam sa svojim suprugom osnovala agenciju Metropola Nekretnine, čija je primarna djelatnost posredovanje u prometu nekretninama, bila i ostala i danas.  Naravno, zahvaljujući dugogodišnjoj praksi, dodatnim edukacijama, širokom krugu poznanika I zahtjevima tržišta u međuvremenu smo proširili djelatnost. Sada radimo i tržišne procjene, konsalting, upravljanje nekretninama, I tako dalje. Ipak, posredovanje je ostalo naša primarna djelatnost”, kaže Pilav.

Kao i velika većina drugih biznisa, I Metropola se u prošloj godini borila za opstanak. Ironično, u 2020. godini planirali su ekspanziju, a umjesto toga morali su zatvoriti.

“Kancelarija nam je bila zaključana puna 52 dana. Velike kompanije nakon dva  mjeseca bez prihoda osjete posljedice, možete zamisliti kako je to pogodilo nas, male biznise. Međutim, nismo posustajali, uložili smo sve napore i mogu reći da smo se već u zadnjoj trećini 2020. godine vratili na staro i nastavili sa poslom. Naš planirani preokret u razvoju naše agencija, ne mogu reći da je zaustavljen, ali je značajno usporen, ali s tim se možemo nositi. Upravo smo 2. marta otvorili vrata naše prve podružnice, koja se nalazi na Stupu, u naselju Bulevar, pa je i to, nadam se, neki pokazatelj da podnosimo krize i idemo dalje”, rekla je Pilav.

Kakav je položaj žene danas?

Osmi mart je svojevrsni podsjetnik da moramo poštovati i težiti boljem, da je, ne tako davno, neko morao doslovno se boriti i dokazivati vrijednost i ravnopravnost žene. Također, podsjeti me da trebam iskazati na neki način poštovanje ženama koje su u vremenu svoje totalne neravnopravnosti, diskriminacije pokazale volju, snagu, odlučnost i hrabrost na kraju, da naprave promjene za sebe i sve generacije žena poslije njih… Svima je jasno da se ovaj praznik pogrešno shvata godinama unazad. Nemamo baš puno razloga za slavlje, već moramo insistirati na boljim radnim uslovima prilagođenim prirodnim potrebama i prioritetima žene, majke.. I ne samo to, moramo težiti boljem položaju i zaštiti samohranih majki i onih koje zakon ne tretira kao samohrane,  a u biti to jesu. Uglavnom, mnogo je primjera, imamo za što podići glas”, poručuje Pilav.

 

B.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti