English: Za strana ulaganja presudno jedinstveno tržište BiH

16.04.2009. 14:44 / Izvor: Fena
English: Za strana ulaganja presudno jedinstveno tržište BiH

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Charles English ocijenio je 16.04.2009. godine u Banjoj Luci da će u budućnosti za ulaganje stranog kapitala u BiH biti presudno jedinstveno ekonomsko tržište, a samim tim i ulaganje napora u proces integracije u BiH.

Ambasador English i predsjednik RS-a Rajko Kuzmanović su se tokom razgovora u Banjoj Luci saglasili da se svjetska ekonomska kriza ne smije potcijeniti, te da predložene mjere iz paketa Vlade RS-a za ublažavanje posljedica krize treba intenzivirati, saopćeno je iz Kuzmanovićevog kabineta.

Zajednički su zaključili da svi u BiH trebaju uložiti napore da se ispune uvjeti za dobijanje značajnih sredstava Evropske banke za obnovu i razvoj koja bi, neosporno, bila od velike koristi za našu zemlju.

Kuzmanović je naglasio da se BiH nalazi u fazi rješavanja veoma važnih ekonomsko-socijalnih pitanja, s jedne, i ozbiljnih političkih pitanja, s druge strane, kao što su provođenje Prudskog sporazuma, transformacija OHR-a, dolazak novog visokog predstavnika i ispunjavanje obaveza u pravcu euroatlantskih integracija zemlje.

"Predstavnici RS-a smatraju da u BiH, uz dosta dobre volje i povjerenja, prvo treba raditi na pitanjima koja su rješiva i oko kojih se može postići konsenzus i dogovor", istakao je entitetski predsjednik.

Dodao je da proces promjene Ustava treba ići korak po korak, i to putem amandmana koji bi doprinijeli da dođe do nadgradnje Dejtonskog mirovnog sporazuma, uz maksimalno poštovanje osnovnih principa kao što su entitetsko glasanje, zaštita vitalnog nacionalnog interesa, očuvanje teritorijalnog jedinstva i nadležnosti entiteta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti