Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Entiteti u BiH i dalje bez saglasnosti o energetskim politikama

05.06.2018. 08:26 / Izvor: Nezavisne novine

BiH ni ove godine neće napraviti iskorak u implementaciji evropskih energetskih politika, čiji je nosilac Energetska zajednica, a čije ispunjavanje je neophodno da bi se zemlja približila pravnoj stečevini EU u oblasti energetike.

Naime, entitetske vlade se nisu ni milimetra pomakle kad je u pitanju osnovni koncept kako treba da izgleda energetska politika u zemlji.

Dok u FBiH žele da se sve ključne energetske oblasti, posebno dio po pitanju gasa i gasne infrastrukture, reguliše državnim zakonodavstvom i propisima, u Republici Srpskoj žele da se ta oblast reguliše na nivou entiteta, a da onda državni dokumenti, uključujući i državnu energetsku strategiju, budu sublimacija mjera i propisa s nivoa entiteta.

Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kazao je za Nezavisne da su male šanse da BiH ove godine ispuni obaveze koje je prihvatila kroz članstvo u Energetskoj zajednici.

"To je prije svega, ali ne i jedino, implementacija u naše zakonodavstvo najnovijih standarda EU, odnosno Trećeg energetskog paketa", kazao je on. 

Dodaje da je za tako nešto potrebno donijeti zakon o regulatoru električne energije i gasa, prenosu i tržištu, ali da za taj zakon, iako je urađen i usaglašen, nema pozitivnog mišljenja entiteta.

"Ne vidim spremnost u ovom trenutku da se napravi ovaj važan korak i zato nisam optimista", rekao je on.

Sve te osnovne smjernice trebalo bi definisati u energetskoj strategiji BiH, čije usvajanje je u toku, ali opet se pojavio problem činjenice da entiteti različito gledaju na ono što strategija treba da sadrži.

U Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS ističu da je Vlada RS saglasna da se donese okvirna energetska strategija BiH do 2035. godine, ali uz uslov da se u tekstu s kojim je vlada upoznata prihvate primjedbe koje će dostaviti Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva.

"Okvirna energetska strategija BiH do 2035. godine predstavlja sublimaciju dvije entitetske strategije i strategije Brčko distrikta", kategorični su oni.

Izvor upućen u odnose o energetici je rekao da će strategija biti usvojena s onim dijelovima oko kojih nema spora, poput povećanja energetske efikasnosti, dekarbonizacije postrojenja za proizvodnju struje na ugalj i fosilna goriva, kao i povećanje udjela zelenih energija, odnosno solarnih i drugih ekoloških postrojenja.

Međutim, koplja će se i dalje lomiti na nadležnostima nad sektorom gasa i električne energije, odnosno koji nivo nadležnosti treba da dobije BiH, a koji entiteti.

Iz FBiH Nezavisne nisu dobile odgovor, ali je iz odgovora koji su dobili ranije jasno da oni i dalje ostaju pri stavu da bi što veći dio trebalo da bude regulisan na nivou BiH. Inače, Vlada FBiH je već prihvatila okvirnu energetsku strategiju do 2035. godine u formi u kojoj je napisana.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti