Fondacija OdRaz realizirala više od 1.300 podprojekata

11.08.2014. 08:01 / Izvor: Fena
Fondacija OdRaz realizirala više od 1.300 podprojekata

Na godišnjem nivou je izdvajano, iz budžeta Federacije BiH od dva do pet miliona KM, što su za krajnje korisnike bila nepovratna sredstva i uz obavezno sufinansiranje lokalnih zajednica u minimalnom iznosu od 30 posto vrijednosti podprojekta.

"Na kapacitetima i po procedurama razvijenim na projektima razvoja lokalnih zajednica, finansiranim uglavnom iz sredstava Svjetske banke, Fondacija za održivi razvoj OdRaz od 2008. godine realizira Projekt razvoja lokalnih zajednica (PRLZ) koji finansira Vlada Federacije BiH", izjavio je u razgovoru za Agenciju FENA direktor te fondacije Samir Ćatović.

Na godišnjem nivou je izdvajano, iz budžeta Federacije BiH od dva do pet miliona KM, što su za krajnje korisnike bila nepovratna sredstva i uz obavezno sufinansiranje lokalnih zajednica u minimalnom iznosu od 30 posto vrijednosti podprojekta.

"Do sada je Fondacija realizirala kroz projekte lokalnog razvoja više od 1.300 infrastrukturnih podprojekata na lokalnom nivou, u svim općinama u Federaciji BiH, čija vrijednost prelazi iznos od 150 miliona KM", naglasio je Ćatović.

Također je dodao da kroz Projekt razvoja ruralnog poduzetništva „Obnova seoske infrastrukture“ (IFAD – OPEC) Fondacija, kao servis provajder, učestvuje u implementaciji projekata razvoja lokalne infrastrukture i ruralnog poduzetništva u projektnim područjima, definisanim projektnim dokumentima i trenutno je u toku implementacija četvrtog ciklusa kojim je obuhvaćeno 15 općina u Federaciji BiH (Mostar, Jablanica, Prozor – Rama, Konjic, Olovo, Žepče, Zavidovići, Maglaj, Fojnica, Kreševo, Kiseljak, Busovača, Vitez, Novi Travnik i Travnik). U 2014. godini planirano je implementirati 40 podprojekata u navedenim općinama.

"Ovaj projekt koordinira Jedinica za koordinaciju (PCU) pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Do sada je, u svim ciklusima, u Federaciji BiH implementirano više od 350 podprojekata lokalne infrastrukture čija je vrijednost iznad 50 miliona KM. Sredstva iz ovog projekta su za krajnje korisnike također neepovratna i uz obavezno sufinansiranje lokalnih zajednica u minimalnom iznosu od 30 posto",  kazao je direktor Fondacije OdRaz.

Fondacija također učestvuje u projektu AGRONET – uspostava stalne mreže logističke distribucijske i uslužne infrastrukture u sistemu prehrambene industrije jadranskog područja u okviru IPA programa jadranske prekogranične saradnje u saradnji sa Federalnim ministarstvom razvoja poduzetništva i obrta i AGROLINK-om iz Sarajeva od 2010. godine, sa partnerima iz Italije, Slovenije, Hrvatske i Albanije.

Ćatović ističe da Fondacija uspješno realizira i komponentu informatičke podrške u projektu, a s obzirom da su projektne aktivnosti završene 30. juna 2014. godine, u toku su pregovori sa partnerima o produžetku projekta za još jednu godinu. Ukupan budžet Projekta je oko 2,5 miliona eura, a komponenta koju implementira Fondacija OdRaz oko 200.000 eura. Za dodatno finansiranje ove komponente planirano je oko 50.000 eura.

U sklopu Projekta zaštite kulturno – historijskog naslijeđa (KHN) u FBiH, u saradnji sa Federalnim ministarstvom kulture i sporta i Zavodom za zaštitu spomenika, Fondacija je realizirala više desetaka podprojekata na prostoru Federacije BiH.

"Projekt je i dalje aktivan i fokusiran na arheološka nalazišta na koridoru autoputa 5-C", navodi Ćatović.

Također, s obzirom da Fondacija raspolaže vrlo respektabilnim kapacitetima za brzu i efikasnu realizaciju projekata iz oblasti lokalne infrastruktura uključujući provedbu svih projektnih procedura od pripreme projekata, izbora izvođača radova, nadzora, finansiranja, izvještavanja do obezbjeđenja upotrebnih dozvola, pripremala je i kandidirala svoje učešće u više aktuelnih projekata kao što su: Projekt općinskog razvoja (MDP); Projekt pružanja pomoći u područjima zahvaćenim elementarnim nepogodama (poplave i klizišta); Projekt energetske učinkovitosti; te drugi projekti iz okvira Programa Vlade Federacije BiH gdje Fondacija ima razvijene kapacitete.

U oblasti podrške privrednom razvoju, reformskim i tranzicijskim procesima Fondacija OdRaz je, naveo je Ćatović, u saradnji sa Federalnim ministarstvom finansija i Svjetskom bankom u toku 2010. i 2011. godine uspješno realizirala Projekt poboljšanja pristupa finansijskim sredstvima za mala i srednja preduzeća u Federaciji BiH (EAF SME).

"Kroz 85 kreditnih zahtjeva plasirano je pod povoljnim kreditnim uvjetima, putem 10 komercijalnih banaka, oko 55 miliona KM. Zbog ostvarenih dobrih učinaka, kroz ovaj projekt, i iskazanih potreba potencijalnih korisnika – klijenata kao i zahtjeva entitetskih vlada i Vijeća ministara BiH, Svjetska banka je odobrila dodatno finansiranje za nastavak ovog projekta u iznosu od 120 miliona dolara za BiH, od čega se na Federaciju BiH odnosi 60 posto sredstava, odnosno 72 miliona dolara", istaknuo je direktor Fondacije te dodao da implementacija Projekta, i pored svih poteškoća, dobro napreduje i do kraja juna 2014. godine u Federaciji BiH je plansirano više od 16 miliona eura, sa velikim brojem kreditnih zahtjeva u pripremi i obradi.

U toku augusta 2014. godine očekuje se donošenje odgovarajuće odluke Vlade Federacije BiH i aktiviranje Revolving fonda, uspostavljenog u okviru ovog projekta, koji trenutno iznosi oko 30 miliona KM.

U oblasti podrške privrednom razvoju Fondacija aktivno sudjeluje i u pripremi drugih kreditnih linija pod povoljnim uvjetima kao što su robno – novčani krediti, krediti razvojnih fondova pojedinih zemalja i drugih međunarodnih finansijskih institucija, zaključio je Ćatović.

Fondaciju za održivi razvoj – OdRaz osnovala je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine 2001. godine radi finansiranja različitih projekata obnove, razvoja, tranzicije i reformskih procesa koji su u funkciji stvaranja povoljnijeg ambijenta za brži oporavak i društveno-ekonomski razvoj Federacije BiH i Bosne i Hercegovine u cjelini.

Projektne aktivnosti Fondacije finansiraju se iz: kreditnih ili grant sredstava koje administriraju Svjetska banka (IDA, IBRD), EU i dr., budžetskih sredstava Federacije BiH, kantona i općina, sredstava korisnika projekata (korisnička učešća), te sredstava ostvarenih iz cijene kapitala i drugih izvora (IFAD, OPEC i dr.).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti