Forum BMAP - Podići nivo profesionalnosti i održivost medija na Balkanu

31.01.2019. 12:50 / Izvor: Fena
Forum BMAP - Podići nivo profesionalnosti i održivost medija na Balkanu

Lažne vijesti, te politički ili ekonomski uticaj, samo su neki od izazova sa kojima se danas suočavaju mediji u regiji, ali i šire

Lažne vijesti, te politički ili ekonomski uticaj, samo su neki od izazova sa kojima se danas suočavaju mediji u regiji, ali i šire – istaknuto je tokom prvog BMAP medijskog foruma koji je danas započeo u Sarajevu.

Forum pod nazivom "Mediji, tržište i politika: novi izazovi, stare prijetnje“ okupio je profesionalce medijske industrije, uključujući urednike, novinare, istraživače tržišta, medijske analitičare, marketinške agencije i oglašivače. Organiziran je u sklopu USAID-ovog Programa podrške medijima zapadnog Balkana (BMAP), koji implementira Internews Network u partnerstvu sa FHI360.    

Govoreći o izazovima, voditelj projekta Davor Glavaš kazao je da se osim lažnih vijesti i političkih ili finansijskih pritisaka na medije, ne smiju zaboraviti stalne promjene u načinu na koji se proizvode medijski sadržaji, odnosno u načinu na koji publika konzumira medijski sadržaj.

"Ono što mi pokušavamo sa ovom konferencijom, odnosno forumom jeste da stavimo za jedan sto predstavnike medija, oglašavačkih kuća, agencija koje se bave utvrđivanjem rejtinga, čitanosti, gledanosti, slušanosti medija. Pokušavamo vidjeti na koji način možemo pomoći da kvalitetan sadržaj dođe do publike", izjavio je Glavaš.   

Istraživanje koje su proveli znanstvenici MIT-a o lažnim vijestima, kako je dodao, pokazuje da se one sedam puta brže šire nego tačne vijesti.

"To je zbilja zabrinjavajuće i sagledavanje takvih stvari, kako to zaustaviti ili spriječiti, jeste kompleksno pitanje koje među ostalim uključuje medijsku pismenost. Da li ćemo dobiti borbu sa lažnim vijestima, teško je reći zato što je njihova produkcija enormna",  dodao je Glavaš napominjući da će u budućnosti biti sve teže za kvalitetne informacije da se probiju.

Tehnološka poboljšanja i inovacija koje utiču na medije, zatim kako doprijeti do publike, kako proizvesti i podržati kvalitetne sadržaje i kako ih unovčiti, te imati profesionalno osoblje, samo su neka od pitanja koja će biti razmatrana na forumu.  

Forum je otvorio direktor USAID BiH Peter Duffy koji je ukazao na važnost medija u podršci demokratiji posebno u kritičnim vremenima.

"Mislim da ćete se složiti sa mnom da su ovo kritična vremena, ne samo na Balkanu nego i širom svijeta. Američka vlada je uvijek tu da podrži nezavisne medije kada je situacija teška. Mi smo na Balkanu angažovani na različitim poljima - od obuke koja se organizuje za predstavnike medija, zatim u uspostavljanju etičkih standarda za novinare i u poboljšanju opšteg okruženja za širenje istine", istakao je Duffy.

Neki od izazova s kojima se danas suočavamo, kako je istaknuto na formu, jesu lažne vijesti, te politička kontrola medija.

"U BiH, a vjerujem da je situacija slična i u ostalim zemljama na Balkanu, pa i u svijetu, medijska situacija je sve više polarizovana, imamo zapaljive govore koje koriste lideri, vraćamo se na ono što se naziva 'patriotsko novinarstvo' i koje služi samo kako bi se dalje produbljivale etničke i religijske podjele. Dakle, imamo sve više govora mržnje, sve manje profesionalnosti u medijima, među novinarima, što dovodi u pitanje i profesionalnost novinarstva i produbljuje podjele", ocijenio je Duffy.

Novinari u svijetu se sve više suočavaju sa prijetnjama, čak i sa nasiljem usmjerenom prema njima i to je nešto što je, istakao je Duffy, potpuno neprihvatljivo i što se mora zaustaviti.

"Djelovanje svih nas, od političara do građana, jeste da ustanemo i da kažemo da poštujemo novinare, da se sloboda govora mora poboljšati. USAID je jako angažovan u radu sa medijima u predhodnim godinama i shvatamo sa kakvim izazovima se suočavate u BiH počev od etničkih podjela do nedostatka povjerenja mladih u budućnost ovdje, kao i generalnim nedostatkom optimizma", naveo je Duffy.

Regionalni projekt "Balkan Media Assistance Program" (BMAP) želi da pomogne lokalnim medijima kako bi se izborili sa svim problemima koji ih opterećuju, a obuhvata BiH, Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju i na Kosovo. Dvodnevni forum je prilika za razmjenu iskustava i očekivanja u vezi daljnjeg razvoja medija i medijskog tržišta na zapadnom Balkanu. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti