Grad Bijeljina nema dovoljno zamjenskog zemljišta da ponudi poljoprivrednicima

09.03.2018. 08:19 / Izvor: Avaz.ba
Grad Bijeljina nema dovoljno zamjenskog zemljišta da ponudi poljoprivrednicima

U Bijeljini imaju svega dva do tri hektara zemljišta u vlasništvu općine, što će ljudima biti ponuđeno.

Izgradnja drinskog nasipa ne smije biti dovedena u pitanje, izjavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi RS Stevo Mirjanić nakon razgovora s gradonačelnikom Bijeljine Mićom Mićićem u Banjoj Luci.

Pojašnjavajući o čemu je sve razgovarano na sastanku u Banjoj Luci, gradonačelnik Mićić je kazao da je konstatirano da eksproprijacija zemljišta predstavlja uvjet za početak radova na drinskom nasipu.

"Razgovarali smo i o regulaciji korita rijeke Janje, gdje je već do sada eksproprisano više od 400 parcela i izdvojeno za tu namjenu više od dva miliona maraka. Jedan dio poslova već se realizuje uz pomoć donatorskih sredstava vlade Turske, u iznosu oko četiri miliona KM. Uskoro ćemo završiti i dio posla do ušća rijeke Janje u rijeku Drinu, jer je to i dio budućeg drinskog nasipa. Odatle se nastavlja izgradnja drinskog nasipa do vodozahvata i sada je predmet eksproprijacije upravo zemljište na tom dijelu od ušća rijeke Janje do vodozahvata na kanalu Dašnica, gdje treba da se izvrši eksproprijacija zemljišta", kazao je Mićić.

Dodao je da su iskrsnuli problemi u vezi s osiguravanjem tzv. zamjenskog zemljišta, jer Grad nema takvo zemljište koje bi ponudio poljoprivrednicima kojima je proizvodnja žitarica i povrća osnovni izvor egzistencije.

"Vlasnici zemljišta traže adekvatnu nadoknadu u kvalitetnom zemljištu. Imamo svega dva do tri hektara zemljišta u vlasništvu i to će ljudima biti ponuđeno. I resorno ministarstvo je ponudilo 20 do 30 hektara za tu namjenu, ali je to zemljište zaraslo u šipražje ili se nalazi u nebranjenom dijelu od poplava", navodi Mićić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti