Vijesti/ BOSNA I HERCEGOVINA

Grad Zenica izdvojio 100.000 KM za unaprjeđenje sigurnosti građana

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je uručio policijskom komesaru MUP-a ZDK Semiru Šutu Zaključak o ustupanju opreme u trajno vlasništvo.

30.05.2020. 09:34 / Izvor: Akta.ba

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je uručio policijskom komesaru MUP-a ZDK Semiru Šutu Zaključak o ustupanju opreme u trajno vlasništvo.

Oprema je dodijeljena u sklopu projekta izgradnje gigabitne fiberoptičke LAN i WAN mreže za potrebe videonadzora Grada Zenica i Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP-a) Zeničko-dobojskog kantona.

Riječ je, između ostalog o 13000 metara fiberoptičkog kabla, fiberoptičkom distributivnom ormaru sa pripadajućom opremom, optičkom SFP modulu te drugoj vrijednoj opremi za potrebe povećanja sigurnosti građana Zenice, ali i njihove imovine.

"Zenica je zahvaljujući naporima Gradske uprave sa mnom na čelu posljednjih godina postala prvi grad u BiH u mnogim pozitivnim stvarima, a sada smo i prvi koji ćemo imati instaliranu najmoderniju optičku infrastrukturu, sa instaliranom fiberoptičkom mrežom visoke sigurnosti i brzine prijenosa podataka na svakoj od kamera", istakao je gradonačelnik Fuad Kasumović, te dodao: Grad Zenica će i dalje ulagati u povećanje sigurnosti naših građana. Ako bude potrebe, spremni smo da ove godine izdvojimo više od ranije predviđenih 100.000,00 KM za te namjene.

Sadašnji sistem videonadzora omogućava instalaciju više od 5.000 kamera visoke rezolucije kao i sistem nadzora u realnom vremenu. Kružni tokovi, Glavna gradska magistrala, centar grada, odnosno Trg Alije Izetbegovića su samo neke od lokacija koje su pokrivene sistemom videonadzora.

"S projektom videonadzora krenuli smo prije deset godina. Zbog ograničenih tehničkih mogućnosti vremenom su se pokazali određeni problemi koji se tiču prenosa signala bežičnim putem. U razgovoru s gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem iznijeli smo prijedlog da se uz određena finansijska ulaganja kvalitet signala popravi putem optičkog kabla. Zahvaljujući dobroj saradnji s Gradskom upravom i gradonačelnikom te njihovoj podršci uspješno smo realizovali ovaj projekat", kazao je policijski komesar Semir Šut.

Naglasio je kako se u tehničkom smislu radi o izuzetnom unaprjeđenju sistema videonadzora.

Načelnik Policijske uprave I Zenica Admir Gazić je rekao da će donirana oprema olakšati otkrivanje krivičnih djela, kao i drugih prekršaja. Krajnji cilj je sigurnost svih građana.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti