Stacionirani radarski sistem

Dva nova sistema video-nadzora radi unapređenja sigurnosti u saobraćaju na području ZDK

18.03.2024. 13:44 / Izvor: Akta.ba
kamere

Na području grada Zavidovići u rad je pušten stacionirani radarski sistem VECTOR SR 719 koji registruje prekršaje prekoračenja brzine.

Na području grada Zavidovići u rad je pušten stacionirani radarski sistem VECTOR SR 719 koji registruje prekršaje prekoračenja brzine, sa mogućnošću prepoznavanja registarskih tablica, u cilju utvrđivanja validnosti važnosti potvrde o registraciji. 

Nabavku tog radarskog sistema finansirala je Vlada Zeničko-dobojskog kantona, posredstvom Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK. Instaliran je na magistralnom putu M-17.1 , u ulici Zlatnih Ljiljana u Zavidovićima. Nadzor rada tog sistema, kao i obradu evidentiranih prekršaja vršit će policijski službenici Policijske stanice Zavidovići.

Tokom prošle sedmice instaliran je, na području naselja Nemila u Zenici na najfrekventnijim lokacijama, sistem video-nadzora sa sedam kamera. Od toga je jedna analitička LPR kamera sa mogućnošću prepoznavanja registarskih tablica, dok je namjena ostalih kamera praćenje stanja bezbjednosti sa mogućnošću zumiranja određenih segmenata.

Instalirana oprema je predata u nadležnost Policijskoj stanici Nemila, a njihovi policijski službenici će vršiti obradu evidentiranih prekršaja kao i praćenje stanja sigurnosti na području Nemile.

Taj  sistem je konfiguriran i instaliran isljučivo u okviru kadrovskih kapaciteta Uprave policije, što znači da je kompletan projekt (od ideje do realizacije) realiziran aktivnostima i zalaganjem službenika Odsjeka za informatiku uz podršku Policijske stanice Nemila, saopćila je Uprava policije MUP-a ZDK.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti