Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Građani KS najviše trpe zbog nepostojanja zakona o gasu u Federaciji BiH

18.01.2019. 11:48 / Izvor: Akta.ba

Redovna i stabilna isporuka gasa Kantonu Sarajevo te formiranje cijene gasa prema domaćinstvima i pravnim licima svake godine za građane KS predstavlja poseban izvor nesigurnosti. Upravo je to  bila tema niza sastanaka koje je premijer Kantona Sarajevo Edin Forto održao s ekspertima u oblasti energetike. Neuređenost u ovoj oblasti najviše trpe građani Kantona Sarajevo:

"Sramota je da Federacija BiH nema Zakon o gasu i Kanton Sarajevo kao najveći potrošač gasa svake godine strahuje da li će gasa biti i po kojoj cijeni će on biti isporučen. Kako je moguće da je energetska, pa i socijalna sigurnost 400.000 stanovnika ovisi o dobroj volji nekog ministra ili direktora neke federalne firme", nije krio svoje nezadovoljstvo premijer Forto zbog ovakve situacije.

On je u ime Kantona Sarajevo zatražio od Federalne vlade da predloži zakon o gasu kojim će ova   strateška pitanja urediti nezavisni regulatori te poručio da ona se smiju biti prepuštena dobroj volji politički imenovanih dužnosnika.

"Ako je Republika Srpska mogla uraditi upravo to, donijeti Zakon o gasu na entitetskom nivou, da li postoji razlog da to ne uradi i Federacija?", pitanje je premijera  upućeno prema Vladi Federacije BiH, od koje je zatražio da se pod hitno izjasni o ovom pitanju i uvede red u sektor isporuke i distribucije gasa, jer građani Kantona Sarajevo očekuju dugoročnu stabilnost kod isporuke ovog ključnog energenta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti