Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Hodžić: Poslovanje građevinskog sektora BiH bilježi rast

10.03.2018. 10:16 / Izvor: Fena

U posljednjem kvartalu prošle godine, prema podacima Agencije za statistiku BiH, izdato je za 11,4 posto više оdоbrеnjа zа grаđеnjе u odnosu na njihov prosječan broj u 2016. gоdini, te za 13,4 posto više nego u istom kvartalu 2016. godine, što nagovještava pojačanu građevinsku aktivnost u ovoj godini.  

Sekretar za građevinarstvo u Privrednoj komori FBiH Dženana Hodžić izjavila je da poslovanje građevinskog sektora BiH, prema zvaničnoj statistici i informacijama sa terena, bilježi rast.  

"S obzirom na vremensku uslovljenost izvođenja radova u građevinarstvu, možemo reći da je ova zima uglavnom bila blaga i općenito doprinosila kontinuitetu radova u građevinarstvu. Nakon perioda stagnacije, visokogradnja u posljednje tri godine bilježi blagi, ali kontinuiran rast i taj trend se nastavlja. Većina se odnosi na stambenu gradnju koja je, dobrim dijelom, rezultat privatnih investicija domaćih građevinskih kompanija", izjavila je Hodžić za Fenu.

Domaće građevinske kompanije također očekuju i nove tendere za gradnju autocesta i cesta. Očekuje se nastavak izgradnje autoceste u Hercegovini i dijelu Klopče - Zenica. Započinju i aktivnosti na HE Vranduk. Najavljena su sredstva od 750 miliona KM za gradnju Koridora Vc, u omjeru 500 miliona za FBiH i 250 miliona za RS.

Domaće građevinske kompanije, kako kaže Hodžić, očekuju da će ova sredstva biti i operativna već u ovoj godini, te pokrenuti značajniji rast aktivnosti niskogradnje.

"Domaći građevinari imaju osposobljene kapacitete i vjeruju da ukupan ambijent i dešavanja u predizbornoj godini neće napraviti blokadu investicija i operativnost sredstava, što bi bilo pogubno za poslovanje građevinskog sektora. Vjerujemo da će se pozitivne prilike adekvatno iskoristiti i unaprijediti ukupan poslovni ambijent u zemlji", kazala je Hodžić za Fenu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti