Hong Kong i Vijetnam novi na mapi: Tešanjski proizvodi idu u preko 60 zemalja

03.09.2018. 13:50 / Izvor: Akta.ba
Hong Kong i Vijetnam novi na mapi: Tešanjski proizvodi idu u preko 60 zemalja

U Tešnju se investicije svakodnevno dešavaju. Bilo da je riječ o nastanku novih firmi ili investicionim ciklusima pokrenutim od strane već postojećih firmi.

TRA Agencija za razvoj općine Tešanj aktivno je uključena u planiranje, pripremu i realizaciju projekata iz Strategije razvoja općine Tešanj 2018-2027.godina. Ovdje se posebno ističu projekti Tehnološkog centra, Preduzetničkog-obrazovnog centra za firme, Izrade etičkog kodeksa za sve subjekte koji djeluju na području općine Tešanj bez obzira da li dolaze iz javnog ili privatnog sektora, zatim pripremama za Sajam zapošljavanja i još mnogim drugim projektima.

Ismar Alagić, Direktor, TRA Agencija za razvoj općine Tešanj u razgovoru za poslovni portal Akta.ba kaže kako su tu još projekti na čijoj realizaciji rade od ranije kao što su "Povećanje prihoda ranjivih društvenih skupina kroz organizaciju porodične poljoprivredne proizvodnje", zatim "Tešanj na putuka EU“ kao projekat koji realizuju uz veliku podršku pruženu od strane Konrad Adendauer fondacije.

INDUSTRIJA 4.0

Alagić, navodi kako TRA vrši i završne pripreme za održavanje, predavanja pod nazivom "Održivi i uravnoteženi razvoj baziran na industrija 4.0 konceptu", uz angažman vrsnih stručnjaka iz inostranstva.

"Posebno  smo ponosni na činjenici da posljednje vrijeme intenzivno radimo na izradi Studije izvodljivosti Preduzetničko-obrazovnog centra u Tešnju, kao jednog potpuno novog instrumenta podrške razvoju preduzetništva i unapređenju stanja na tržištu kvalifikovane radne snage. Ovo je potpuno nova forma podrške predueztništvu koja je ostvarila dobre rezultate u Republici Sloveniji kroz popularno nazvane MIC-ove (slo. Medpodjetniški izobraževalni centar)", kaže Alagić, pojašnjavajući, kako je  navedenom projektu prethodila izrada Akcionog plana zapošljavanja na kojem je TRA Agencija za razvoj općine Teanj intenzivno radila i koji je izvršio kvalitetan snimak stanja i potreba lokalne zajednice, a potom ponudio prijedloge mjera i projekata kao dalje smjernice za unaprijeđenje stanja.

Ono na što su posebno ponosni u TRA jeste podatak da se u ovome gradu investicije svakodnevno dešavaju. Bilo da je riječ o nastanku novih firmi ili investicionim ciklusima pokrenutim od strane već postojećih firmi.

"Nas u TRA Agenciji za razvoj općine Tešanj posebno raduje kada je riječ o mladim preduzetnicima početnicima koji pri realizaciji svoje poslovne ideje dođu u TRA Agenciju. Jedan takav primjer je firma Axis koji svoju veoma originalnu poslovnu ideju realizuju i uz podršku fondacije Mozaik, a osim što će zaposliti radnike i kreirati poslovne aktivnosti usmjerene ka izvozu na šire tržiište Indokine, oni će značajno doprinijeti i unapređenju ekoloških standarda na našem području. Nas posebno raduje da pored već 60 inostranih tržišta na koja tešanjska privreda izvozi svoje proizvode, na toj mapi će se dodatno učvrstiti Hong Kong i Vijetnam kao destinacije sa kojima će poslovati firma Axis", istaknuo je Alagić.

Svakako posebno raduje podatak da tešanjska privreda nastavlja tamo gdje se zaustavila 2017. godine, sa 398.644.141,00 KM izvoza na tržišta više od 60 država i uz rast izvoza od 214,57 posto u periodu 2010-2017. godina.

NEVJEROVATNI IZVOZNI REZULTATI

"U prvih sedam mjeseci 2018. godine, izvoz iz Tešnja iznosi 267.626.000,00 KM na već od ranije poznata tržišta uz dominantan udio Njemačke, Italije, Slovenije, Holandije i Austrije. To čini 22,07 posto ukupnog izvoza Zeničko-dobojskog kantona i 5,74 posto izvoza FBiH u prvom polugodištu 2018. godine i na primjer čak šest puta je veći  izvoz nego u slučaju nekih drugih partnerskih općina na BEAR razvojnoj inicijativi", kaže Alagić, napominjući kako je iz navedenog vidljivo da rezultat iz 2017. godine bi trebao biti dostignut, pa i prestignut sa pojavom i novih tržišta. "Broj zaposlenih na području općine Tešanj je sa 31.07.2018. godine je iznosio 13.795, što je dvostruko povećanje u odnosu na 1991. godinu, uz stalno smanjenje boja nezaposlenih lica i najmanji broj nezaposlenih u novijoj istoriji."

Kako privredni razvoj sa sobom nosi brojne izazove. Jedan od njih je da se podigne nivo etičkih standarda i društvene odgovornosti u poslovanju firmi.

"'Etika poslovanja' ne bi smjela biti 'etika pokera' u kojoj je blefiranje i varanje dopušteno. Takav pristup nije korektan, te dugoročno uništava samo poslovanje i sve učesnike u procesu poslovanja. Neophodno je da postoji 'moralni' temelj poslovanja, koji ne traži jedino uporište u zakonskom okviru već svaki učesnik u poslovanju firme mora biti vjeran moralnim postulatima, mora biti voljan javno zastupati i braniti načela vlastitog postupanja. Shodno navedenom, u krajnjem slučaju svaki pojedinac snosi odgovornost za vlastite postupke. Upravo zbog toga, želimo da ponudimo univerzalni kocept etičkog kodeksa za firme koje djeluju na našem prostoru, bez obzira da li pripadale javnom ili privatnom sektoru", pojašnjava Alagić, navodeći kako drugi izazov, predstavlja povećanje konkurentnosti naših firmi kroz uvećanje biznisa zasnovanih na znanju i uvođenju inovativnosti kroz ostvarivanje podrške od strane Tehnološkog centra kao podržavajuće institucije. "Želimo da težište naših privrednih aktivnosti pomjerimo ka djelatnostima sa višom dodanom vrijednošću i višim stepenom integriranosti lanaca vrijednosti. To su sve projekti kojima uporište tražimo u Strategiji razvoja općine Tešanj za period 2018-2027.godine", zaključuje Alagić.

E. Ko.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti