Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Hota-Muminović: Povratak učenika u školske klupe je prioritet

21.08.2021. 14:23 / Izvor: Akta.ba

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo već uveliko obavlja pripreme za novu školsku godinu.

"Iduće sedmice imat ćemo finalne konsultacije sa Kriznim štabom Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, Zavodom za javno zdravstvo i Ministarstvom saobraćaja. Potom u srijedu slijedi radno-konsultativni sastanak sa predstavnicima direktora, oba sindikata i Vijeća roditelja KS. Povratak učenika u školske klupe je prioritet i baziran je na preporukama UNICEF-a i Svjetske zdravstvene organizacije. Škole moraju biti otvorene, a zadnje se zatvaraju u slučaju da se epidemiološka situacija pogorša. Mi smo spremni za sve scenarije. Već imamo iskustvo u radu u uvjetima pandemije. To iskustvo pretočili smo u Priručnik za organizaciju i realizaciju nastave u uvjetima COVID-19 sa jasnim smjernicama kojima želimo olakšati nastavni proces", izjavila je ministrica za odgoj i obrazovanje Naida Hota-Muminović. 

Hota-Muminović je najavila za iduću sedmicu organizaciju panela za odgajatelje, nastavnike, stručne saradnike, direktorice i direktore.

"Odabrali smo niz aktuelnih tema, među kojima su "Digitalizacija nastavnog procesa", "Uloga školskog menadžmenta u kriznim situacijama", "Zaštita i unapređenje mentalnog zdravlja djece/učenika i nastavnika" i druge", precizirala je Hota-Muminović.

Također je istakla kako će mobilni timovi za podršku inkluzivnom obrazovanju, kao i asistenti u nastavi biti na raspolaganju od prvog dana nove školske godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti