Institucionalnim uvezivanjem do povećanja poljoprivredne proizvodnje u BiH

04.03.2020. 08:21 / Izvor: Fena
Institucionalnim uvezivanjem do povećanja poljoprivredne proizvodnje u BiH

Dan uljarica na temu "Prepoznati, razviti i održati proizvodnju uljarica u BiH" održan je u utorak u Brčko distriktu BiH.

Dan uljarica na temu "Prepoznati, razviti i održati proizvodnju uljarica u BiH" održan je u utorak u Brčko distriktu BiH u organizaciji Instituta za razvoj i unaprjeđenje poljoprivrede (IRUP) Brčko i kompanije BIMAL.

Poljoprivredni proizvođači i ove godine imali su priliku sastati se na jednom mjestu i razgovarati s predstavnicima resornih institucija i strukovnih tijela o aktualnim trendovima i stanju u poljoprivrednoj proizvodnji.

Predsjednik Uprave Studen Grupe i generalni direktor kompanije Bimal Ilija Studen kazao je kako snaga i rast domaće poljoprivredne proizvodnje znači i jačanje agrarnog sektora.

"Bez jednakog razvoja obje strane ne možemo govoriti o kvalitetnoj prehrambenoj proizvodnji domaćih proizvođača pri čemu je uloga agrara primarna za uspjeh prehrambene industrije u BiH. Kompanija Bimal iz godine u godinu ulaže u povećanje proizvodnje uljarica, te kao siguran otkupljivač prednost uvijek daje domaćim proizvođačima", kazao je predsjednik Studen.

Poljoprivredni proizvođači složni su da proizvodnja ovisi od mnogih faktora, te kako je mogućnost predviđanja odnosa ulaganja i zarade izuzetno važna. Poticaji, mehanizacija, kvaliteta zemljišta i vremenske prilike utječu na konkurentnost proizvodnje, a agrarna politika, pored zagarantiranog otkupa dodatni su stimulatori za domaće poljoprivrednike, priopćeno je iz kompanije BIMAL.

Resorna ministarstva Republike Srpske (RS) i Federacije BiH istaknuli su kako su ove godine uspjeli povećati proračune za poljoprivredne poticaje.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a Boris Pašalić kazao je da je agrarni proračun Republike Srpske od 75 milijuna maraka najveći u posljednjih desetak godina, dok je iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH predstavljen program poticaja za poljoprivredu u Federaciji BiH u iznosu od 87 milijuna maraka, što je, kako navode, rekordni iznos, a od čega su izdvajanja za biljnu proizvodnju planirana u iznosu od 12 milijuna maraka.

Šef Odjeljenja za poljoprivredu Brčko distrikta BiH Perica Burgić složio se da su poticaji značajni za poljoprivrednike, a da za 2020. godinu u Distriktu oni iznose 9,6 milijuna maraka.

Zaključak održanog panela je kako je institucionalno uvezivanje osnova za povećanje poljoprivredne proizvodnje i kvaliteta sirovine, pri čemu su suradnja i maksimalan angažman svih nadležnih institucija neophodni kako bi došlo do rasta poljoprivredne proizvodnje, navodi se u priopćenju.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti