Interesovanje ne jenjava: Trebevićku žičaru posjetilo više od milion ljudi

25.12.2019. 12:01 / Izvor: Oslobođenje
Interesovanje ne jenjava: Trebevićku žičaru posjetilo više od milion ljudi

Trebevićka žičara je postala jedna od nezaobilaznih destinacija svih turista koji dolaze u Sarajevo.

Trebevićka žičara je postala jedna od nezaobilaznih destinacija svih turista koji dolaze u Sarajevo. Njena obnova se smatra jednom od najvažnijih poslijeratnih infrastrukturnih i razvojnih investicija.

"To je važan simbol obnove grada koji nikada nije niti će izgubiti svoju posebnost. Žičara je atrakcija sama za sebe. Njenom izgradnjom znatno smo obogatili turističku ponudu Sarajeva, posebno u zimskom turizmu. To će, bez sumnje, imati pozitivan uticaj i na ekonomski razvoj i dodatno ubrzati turistički rast našeg glavnog grada koji je postao mjesto vrijedno posjete i top turistička destinacija našeg regiona i šire", rekli su u JP Sarajevo.

Gotovo svaki strani turist koji dođe u Sarajevo dođe i na žičaru

Naglasili su da još nemaju podatak o broju prodatih karti u prvih 11 mjeseci ove godine, ali prema relevantnim procjenama, od otvaranja žičare do danas Trebević je posjetilo više od milion ljudi.

Prema podacima JP Sarajevo, 20 posto posjetilaca su stranci, što znači da gotovo svaki strani turist koji dođe u Sarajevo dođe i na žičaru.

"Sa tehničkog aspekta, u ovih godinu i osam mjeseci rada, žičara je radila bez neplaniranih prekida. Ta činjenica potvrđuje da je Grad Sarajevo uradio dobro i kvalitetno posao sa izvođačem Leitnerom, danas jednom od vodećih svjetskih firmi za projektovanje, proizvodnju i montažu žičara. Svakako zaslužan je i izuzetan doprinos i pozitivna energija tima naših mladih i stručnih osoba na ovom projektu, čijom realizacijom bh. prijestolnica danas ima najmodernije postrojenje u regionu. Od otvorenja do danas nije zabilježen nijedan incident ili vandalizam. Žičara je postala dio nas i našeg grada kao što to i dolikuje", naglasili su iz JP Sarajevo.

Nakon revitalizacije trebevićke žičare, na koju se čekalo punih 25 godina, Grad Sarajevo je nastavio sa projektima s ciljem oživljavanja Trebevića kao najvećeg gradskog parka prirode. Uređeni su sankalište, šetnice, te postavljena planinarska signalizacija.

Počela je i izgradnja novog objekta, restorana Vidikovac, kultnog okupljališta Sarajlija. Tu je i još niz aktivnosti, poput skijaške, biciklističke staze, parkova za djecu, koje će, između ostalog, proširiti ponudu ove naše olimpijske planine, a time i doprinijeti ukupnom turističkom rastu u Sarajevu i BiH, koji je značajan i nesumnjiv.

"Još mnogo je aktivnosti pred nama. Naša želja je da ih uradimo dobro, da svi na kraju budemo zadovoljni, zato smo se i opredijelili da nam prioritet bude kvalitet umjesto kvantiteta. Sve ono što ulažemo, smatramo investicijom za budućnost koja će se višestruko vratiti našim i generacijama koje dolaze", zaključili su iz JP Sarajevo.

Od puštanja u rad žičare, cijena je 4 KM u jednom pravcu i 6 KM za povratnu kartu za građane BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti