Investicija od 20 miliona KM: Počela izgradnja male hidroelektrane Medna

05.09.2014. 08:31 / Izvor: Fena
Investicija od 20 miliona KM: Počela izgradnja male hidroelektrane Medna

Elektrana će proizvoditi 21 gigavat sati električne energije, što je dovoljno za snadbijevanje električnom energijom više od 6.000 domaćinstava.Investicija za izgradnju mHE Medna će iznositi 20 miliona eura.

Željko Kovačević, ministar industrije, energetike i rudarstva u Vladi Republike Srpske i Anton Papež, direktor kompanije “Interenergo”, jučer su svečano obilježili otvaranje gradilišta za izgradnju male hidroelektrane Medna, koja će se nalaziti u opštinama Mrkonjić-Grad i Ribnik.

Investitori izgradnje hidroelektrane su kompanija “Interenergo” d.o.o. iz Ljubljane i Austrijska energetska grupa “Kelag”, koja je vlasnik kompanije “Interenergo”. Vlada Republike Srpske odobrila je dozvolu za rad objekta do 2041. godine kompaniji LSB Elektrane d.o.o., koja je u 100 postotnom vlasništvu Interenergo d.o.o. Ljubljana.

Elektrana će proizvoditi 21 gigavat sati električne energije, što je dovoljno za snadbijevanje električnom energijom više od 6.000 domaćinstava.

Ministar Kovačević rekao je da je ovaj projekt jako značajan za lokalnu zajednicu i Republiku Srpsku i da će Vlada učiniti sve da nastavi sa ovakvim investicijama.

Direktor kompanije Interenergo, Anton Papež se zahvalio institucijama Vlade Republike Srpske na pomoći pri realizaciji projekta. "Kelag je preko svoje firme u Banja Luci investirao oko 30 miliona eura a i dalje nastavljamo sa značajnim projektima. Centrala se gradi po svim ekološkim standardima koji su primjer visoke tehnologije u izgradnji malih i srednjih hidrocentrala. Dosadašnji rezultati daju nam snagu da nastavimo sa projektima iskorištavanja vodenih kapaciteta Republike Srpske", rekao je Papež.

Uime predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, otvaranju je prisustvovao šef Predstavništva Republike Srpske Arie Livne, koji je rekao da je ovo tehnološki dobar poduhvat koji neće uticati na ekologiju, što nam je jako bitno. Male hidroelektrane su jako važne za našu privredu i nadam se da će ova investicija biti uspješno realizovanaInvesticija za izgradnju mHE Medna će iznositi 20 miliona eura.

Investitori su u projektu do sada uložili milion eura za otkup zemljišta, pripremu projekata i pripremne radove, koje su obavile lokalne građevinske kompanije.

Hidroelektranu će graditi građevinska firma “Entea” iz BiH sa podizvođačima, koji će biti lokalne građevinske firme. Izgradnja automatizirane male hidroelektrane sa 2.7 km tunela trajaće dvije godine. Nominalna snaga mHE Medna će biti 4.9 MW. Godišnji izlaz će iznositi 21 gigavat električne energije - dovoljno struje za više od 6.000 domaćinstava.

Optimalni rad hidroelektrane će biti pod nadzorom stručnjaka u firmi EHE d.o.o. Banja Luka, Interenergo Ljubljana i austrijskog Kelaga.

Izgradnja hidroelektrane će omogućiti lokalnoj zajednici redovne prihode od plaćanja koncesione naknade, radna mjesta za vrijeme izgradnje, bolje snadbijevanje električnom energijom zbog izgradnje novog dalekovoda i električnu energiju iz obnovljivih izvora.

Nakon završetka koncesije, hidroelektrana postaje trajno vlasništvo Republike Srpske.

Investitor u izgradnji, Interenergo d.o.o. Ljubljana i Austrijska energetska grupa Kelag će osigurati izgradnju elektrane u skladu sa najvišim evropskim standardima.

Investitori će posvetiti potrebnu pažnju, kako bi se osigurala usklađenost sa usvojenim lokalnim i međunarodnim ekološkim zahtjevima, tako da gradnja zgrade neće uzrokovati bilo kakvo trajno oštećenje prirodnog okruženja. Derivacioni tunel podrazumijeva najmanji mogući uticaj na postojeći pejzaž tangiranog područja, najmanju izloženost postrojenja uticaju visokih voda i najtrajnije rješenje.

 Investitorovi inženjeri predvidjeli su izgradnju 2.635 m dugačkog tunela sa unutrašnjim prečnikom 2,80 metra i 30 cm armirano-betonske obloge. Izgradnjom tunela sa armirano-betonskom oblogom predviđeno je rješenje čiji vijek trajanja može potrajati više od 100 godina i to bez ikakvog većeg troška održavanja. Angažiranjem vlastitih i vanjskih stručnjaka, optimizacija projekta je dodatno rezultirala smještanjem mašinske zgrade u samu stijenu, a odustalo se i od izgradnje vodostaja, čime je još dodatno smanjeno narušavanje postojećeg pejzaža.

Foto: Ilustracija

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti