Iskustva Njemačke korisna za revitalizaciju bh. privrede nakon poplava

08.07.2014. 15:13 / Izvor: Fena
Iskustva Njemačke korisna za revitalizaciju bh. privrede nakon poplava

Predsjednik VTK BiH Nemanja Vasić kazao je novinarima nakon susreta da je današnja posjeta nastavak suradnje sa kolegama iz Njemačke, a njihova iskustva u prevazilaženju posljedica poplava od velike su koristi za BiH.

Predstavnik Asocijacije privrednih komora Njemačke Mark Evers razgovarao je danas u Sarajevu sa rukovodstvom Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH o iskustvima te države u vezi sanacije i revitalizacije privrede nakon poplava koje su u maju ove godine zadesile BiH.

Predsjednik VTK BiH Nemanja Vasić kazao je novinarima nakon susreta da je današnja posjeta nastavak suradnje sa kolegama iz Njemačke, a njihova iskustva u prevazilaženju posljedica poplava od velike su koristi za BiH. 

Naglasio je da je sugestija gostiju iz Njemačke bila da privredne komore zemalja članica Eurokomore pomognu pritiskom na vlade svojih država da na donatorskoj konferenciji izdvoje što više novca za projekte obnove nakon katastrofalnih posljedica koje su prouzrokovale poplave u BiH.

"Jedna od ideja bila je da, kao Komora, pokrenemo projekt uređenja sliva rijeke Save odnosno da u prvoj fazi organiziramo sastanak komora u vezi sliva rijeke Save, a ta inicijativa potom bi bila upućena Eurokomori. Rečeno je i da sugeriramo firmama da se osiguraju, čime se osigurava zaštita u budućnosti", kazao je. 

Navodi da je, u prevazilaženju posljedica poplava, uloga VTKBiH da sugerira nosiocima vlasti određene mjere, a na njima je potom da to uvaže ili ne.

"Iskustva Njemačke mnogo će nam koristiti. To su pozitivna iskustva i mjere koji su se pokazali efektnim u njihovoj državi nakon poplava", kazao je.

Prema riječima predstavnika Asocijacije privrednih komora Njemačke Marka Eversa, Njemačka je dva puta bila pogođena prirodnim katastrofama, a njemačke komore su definirale tri koraka za brzi oporavak privrede nakon tih nepogoda.

"Prvi korak bila je interventna finansijska pomoć preduzećima i privrednim subjektima koji su najviše bili pogođeni poplavama. Ta pomoć bila je organizirana i koordinirana putem pokrajinskih fondova koji su osnovani radi toga. U drugoj fazi izdvojene su veće sume novca, bez ikakvih formulara, a to je omogućilo uistinu brz oporavak privrednih subjekata. Treća faza bila je izrada platforme za prevenciju od poplava koje mogu ponovo pogoditi Njemačku", kazao je Evers.

U prevazilaženju situacije u kojoj su se našli nakon prirodnih nepogoda, kaže, uspjeli su zahvaljujući uskoj suradnji komora Njemačke s nosiocima vlasti na svim nivoima.

"Od lokalnih nivoa vlasti odmah smo dobivali informacije o tome koji su privredni subjekti teško pogođeni poplavama, koja im je vrsta pomoći potrebna, te smo sve poduzeli da tu pomoć proslijedimo na pravu adresu", kazao je.

VTKBiH dopisom je ranije od njemačke komore zatražila njihove prijedloge i sugestije nakon iskustava što ih imaju iz poplava koje su tu državu zadesile protekle godine, kao i načine za prevazilaženje posljedica poplava.


 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti