Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Iz Hercegovine mjesečno 70 brodskih kontejnera kamena ide za Kinu

21.08.2018. 14:30 / Izvor: Akta.ba

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, tokom današnje posjete opštinama Berkovići i Ljubinje, obišao je i proizvodne pogone kompanije "Kremnice", specijalizovane za obradu prirodnog kamena.

Riječ je o firmi koja obrađuje hercegovački kamen i uspješno ga izvozi u Kinu, sa tendencijom daljeg razvoja i još većeg zapošljavanja lokalnog stanovništa.

"Djeluje nestvarno da se iz Hercegovine kamen izvozi u daleku Kinu i to svaki mjesec 70 brodskih kontejnera, preko Luke Ploče, a uskoro i znatno više", istakao je tokom posjete ministar Šarović i naglasio da je kineska strana veoma zainteresovana za Kamen iz Berkovića.

"Javila su se nova četiri investitora i već su otvoreni pregovori za četiri nova pogon", istakao je ministar dodajući da su nova ulaganja omogućena i kroz otvorene investicione linije Kina + 16 i „Jedan pojas, jedan put“.

Kompanija Kremnice je 100 posto kineska investicija, jedina u ovom dijelu Republike Srpske, čija vrijednost iznosi preko 4 miliona KM i čija cjelokupna proizvodnja se izvozi na kinesko tržište.

Kompanija trenutno upošljava 58 radnika, uglavnom mještana lokalnih sela ove siromašne opštine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti