Izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u Kinu veliki je poticaj za BiH

21.06.2021. 08:23 / Izvor: Akta.ba
Izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u Kinu veliki je poticaj za BiH

Velika šanska za domaći poljoprivredni sektor.

Bosna i Hercegovina raduje se izvozu svojih mliječnih proizvoda u Kinu, rekao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa zemlje Staša Košarac.

U nedavnom intervjuu za agenciju Xinhua, nazvao je kinesko tržište "velikom šansom za domaći poljoprivredni sektor" i napomenuo da je BiH napravila posljednji korak u procesu odobravanja izvoza mliječnih proizvoda na kinesko tržište.

Očekuje se da će kineski partneri sada usvojiti popis od 13 tvornica mlijeka i mliječnih proizvoda u BiH kojima je odobren izvoz na tržište Europske unije ili poslati vlastite inspektore koji će sami pregledati i odobriti objekte.

Prema Košarcu, izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda na kinesko tržište potaknut će mlječnu industriju u BiH i privući nova ulaganja, poboljšati poljoprivrednu politiku, povećati prihod ruralnog stanovništva i smanjiti trgovinski deficit zemlje.

Ministrov optimizam nije neutemeljen. Kina je u februaru izjavila da namjerava u narednih pet godina iz zemalja Srednje i Istočne Europe uvesti robu vrijednu više od 170 milijardi američkih dolara, raditi na udvostručavanju poljoprivrednog izvoza zemalja CIE u Kinu i podizati dvosmjernu poljoprivrednu trgovinu za 50 posto.

Darko Čobanov, menadžer kvalitete u tvornici sira Eko Sir Puđa, vrlo je optimističan u pogledu mogućeg odobrenja izvoza mliječnih proizvoda na kinesko tržište.

"Jako smo zainteresirani za isprobavanje bilo kojeg novog budućeg tržišta, posebno onoliko velikog kao kinesko. S postojećim kapacitetima mogli bismo osigurati godišnje oko 200 tona tvrdog sira za Kinu, rekao je Čobanov, dodajući kako sirana godišnje proizvodi više od 500 tona sira i ima ogroman potencijal za proširenje svojih kapaciteta.

"To može biti win-win dogovor", rekao je Čobanov.

Prema Vanjskotrgovinskoj komori BiH, BiH godišnje proizvede oko 16.000 tona sira što čini samo 6 posto ukupne proizvodnje mlijeka u zemlji.

Smail Žilić, 59-godišnji mljekar, također je vrlo optimističan u pogledu izvoza sira u Kinu.

"U našoj tvornici sira Kupres Milch proizvodimo oko 30 tona godišnje, ali sa postojećim kapacitetima mogli bismo ići i do 100 tona godišnje. Također smo otvoreni za pregovore o raznim vrstama partnerstava kako bismo povećali kapacitet", rekao je Žilić. 

Izvozna postignuća nositelji su razvoja domaće mliječne industrije, rekao je Košarac, dodajući kako je Kina prijateljska nacija i dugogodišnji partner s kojim bi BiH željela ojačati saradnju i trgovinu, navodi Xinhua.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti