Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Izvozno-kreditna agencija na koljenima, na naplatu stiže 37 miliona KM

26.01.2021. 08:11 / Izvor: Nezavisne novine

Zbog duga od 1,7 miliona KM firmi "Osijek Koteks" iz Osijeka Kantonalni sud u Sarajevu blokirao je račun Izvozno-kreditne agencije (IGA) i onemogućio dalji rad ove agencije, kao i plaćanje obaveza prema dobavljačima, zaposlenima i klijentima, a jedino rješenje za spas ove agencije je izmjena zakona u smjeru da ovoj agenciji ne može biti blokiran račun i da ne može ići u stečaj.

"Posebno ističemo nemogućnost plaćanja pravnog zastupnika IGA i plaćanje sudskih troškova za sporove u kojima je IGA strana u postupku, kao tužena ili kao tužitelj. Nepojavljivanjem na sudu u svojstvu tužitelja smatraće se da je IGA odustala od tužbe, čime će izgubiti pravo na naknadu štete od tuženog, dok u svojstvu tužene strane neće imati priliku da iznese svoj odgovor na tužbu, čime priznaje navode iz tužbe", navedeno je u Informaciji o trenutnom stanju u IGA uzrokovanom blokadom glavnog transakcijskog računa, o kojoj će biti riječi sljedeće sedmice na sjednici Predstavničkog doma parlamenta BiH.

U informaciji se ističe i to da je IGA pokrenula tužbe u vrijednosti od preko 193 miliona KM, od čega se najviše odnosi na "Unis" iz Dervente, dok se protiv IGA vode tužbe u vrijednosti od oko 37 miliona KM i u većini slučajeva u prvom stepenu je i presuđeno, tako da je gotovo izvjesno da će IGA svih 37 miliona KM morati isplatiti tužiteljima.

Zbog svih ovih problema veliko je pitanje kakva je sudbina IGA i da li će ona ikada nastaviti normalno raditi.

I sami poslanici u Predstavničkom domu parlamenta BiH kažu da ne znaju kako će se stvari odvijati i da li će eventualna izmjena zakona koja onemogućuje stečaj i blokadu računa IGA uopšte proći u parlamentu BiH.

"Ključno je pitanje ko su klijenti IGA. Vidljivo je da oni prilikom davanja garancija nisu vršili provjeru samih izvještaja firmi za koje su bili garanti. Iz tog razloga su došli u situaciju da su im računi sada blokirani. Izvozno-kreditna agencija je potrebna, ali sa potpuno drugačijim načinom rada", rekla je za "Nezavisne" Mira Pekić, poslanik PDP-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH i član Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma parlamenta BiH.

Ona kaže da suština u radu IGA nije u zakonu, nego u njenom radu jer se ne može garantovati za firmu koja će vas za godinu ili dvije dana ostaviti u situaciji da za njih plaćate obaveze.

"Šta ćemo kad promijenimo zakon - doći do toga da BiH budžetom zajedničkih institucija garantuje za IGA i da sutra vraća milione KM zbog njihovog rada ili nerada", zaključila je Pekićeva.

Inače, IGA je u probleme zapala nakon što je još 2013. godine dala garancije i kredite derventskoj fabrici cijevi "Unis" i to u vrijednosti od oko 180 miliona KM, što je bilo mnogo više od njenog kapitala. Kada je "Unis" nedugo nakon toga zapao u probleme, i IGA se našla na udaru od kojeg se još nije oporavila.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti