Jeftinije oko 80 lijekova!

01.06.2015. 07:51 / Izvor: Nezavisne novine
Jeftinije oko 80 lijekova!

Oko 80 lijekova koji se nalaze na listi onih koji se izdaju na recept od 1. juna će u apotekama u cijeloj Republici Srpskoj pojeftiniti u prosjeku za 15,7 odsto.

Oko 80 lijekova koji se nalaze na listi onih koji se izdaju na recept od 1. juna će u apotekama u cijeloj Republici Srpskoj pojeftiniti u prosjeku za 15,7 odsto.

Saopšteno je to iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS, iz kojeg zaključuju kako će za ove lijekove korisnici sada izdvajati mnogo manje novca nego ranije.  Kako su rekli, Fond je u pregovorima sa farmaceutskim kućama uspio da snizi cijene lijekova, i to oko 25 onih koji se nalaze na A listi i oko 55 koji su na B listi.

"Primjera radi, lijek esomeprazol od 20 miligrama sa B liste, koji se koristi za liječenje heliko bakterije, čira na želucu, te drugih bolesti želuca, od 1. juna će biti jeftiniji za 43,4 odsto. To znači da će sada osiguranici za ovaj lijek plaćati participaciju u iznosu od četiri KM, dok su ranije, prije usvajanja novog cjenovnika, za participaciju izdvajali 7,14 KM", poručuju iz Fonda zdravstvenog osiguranja.

Slično je, kako kažu, i sa lijekom levetiracetam od 500 miligrama za epilepsiju, koji se nalazi na A listi, a koji će biti jeftiniji za čak 16,71 KM, odnosno za 17,3 odsto od prethodne cijene.

S obzirom na to da u RS od epilepsije boluje 7.500 ljudi, ova vijest sigurno će im bar malo popraviti raspoloženje.

"Smanjene su i cijene lijekova za liječenje hiperplazije prostate, srčane insuficijencije,  hroničnog alergijskog rinitisa i drugo", kažu u Fondu.

Podsjećamo, pacijenti za lijekove sa A liste plaćaju participaciju od 10 odsto njene ukupne cijene, a sa B liste 50 odsto.

Ako se sve zbroji, ovo je peti put u protekle dvije godine da se snižavaju cijene lijekova koji se izdaju na recept.

Prošle godine je oko 300 lijekova sniženo za oko 14,5 odsto, a na osnovu čega je FZO uspio da smanji svoje troškove za plaćanje lijekova na recept za 11 odsto.

"Procjenjuje se da će Fond zahvaljujući nižim cijenama lijekova na godišnjem nivou ostvariti manje troškove za lijekove na recept u iznosu od oko 200.000 KM", kažu u Fondu zdravstvenog osiguranja RS.

U Pokretu potrošača RS kažu kako su ovo dobre vijesti za ionako "tanke" džepove pacijenata i bolesnika, ali smatraju da su cijene lijekova u RS i BiH i dalje mnogo veće nego u regionu.

Ističu kako bi pored lijekova koji se izdaju na recept trebalo da dođe i do sniženja onih koji se mogu kupiti u apotekama bez njega.

"Pojedini lijekovi su u Srbiji jeftiniji i za 50 odsto nego kod nas. To su oni koji se daju mimo recepta i sigurno je da tu nešto ne štima jer ni u Srbiji trgovci ne rade za džabe. Nedavno su pojedini lijekovi u apotekama pojeftinili, ali je očito da smo još daleko iznad onih cijena u zemljama regiona", kazao je Dragovan Petrović, sekretar Pokreta potrošača RS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti