Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Juncker: Budućnost BiH je u EU

28.02.2018. 12:59 / Izvor: Fena

Ovaj put na koji ste krenuli je prirodan put za Bosnu i Hercegovinu jer vi jeste Evropa i integralni dio evropskog teritorija, evropske povijesti i kulture i mi zajedno trebamo poboljšati i konsolidirati povijest i geografiju Evrope - kazao je danas predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker na početku obraćanja zastupnicima i delegatima Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH te ostalim prisutnim gostima.

Pozdravio je izabrane predstavnike BiH, kao i građane BiH jer, kako je rekao, ovdje i jesu zbog njih te da za njih rade.

"U trenutku kada vaša država prelazi novu etapu na putu ka kandidaturi i pristupu Evropskoj uniji (EU), htio bih reći koliko sam osobno vezan za evropsku perspektivu BiH", istakao je Juncker.

Napomenuo je da će Evropska komisija sada pomno proučiti odgovore i početi pripremati mišljenje u pogledu zahtjeva BiH za pristup EU.

"Htio bih da radite s nama, naročito s visokom predstavnicom EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini, koja nažalost nije s nama, kao i s evropskim komesarom za politiku proširenja i susjedstva Johannesom Hahnom, a sve to u duhu jedinstva kako bi Evropska komisija preporučila, kada za to dođe trenutak, vašu službenu kandidaturu za pristup EU",  rekao je Juncker.

Poručio je da je budućnost BiH u Evropskoj uniji koja se zasniva na nekim temeljnim vrijednostima i da svaka država treba nešto učiniti u tom pogledu.

"Evropska unija je zajednica vrijednosti i na tome se temelji sva buduća integracija u EU", dodao je predsjednik Evropske komisje.

Visoki zvaničnici EU, predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker i evropski komesar za politiku proširenja i susjedstva Johannes Hahn, danas borave u službenoj posjeti BiH povodom uručivanja odgovora BiH na Upitnik Evropske komisije.

Odgovore BiH predsjedniku Evropske komisije jutros su uručili predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti