KING ICT BiH uspješno proveo projekat eCitizen

19.05.2020. 10:51 / Izvor: Akta.ba
KING ICT BiH uspješno proveo projekat eCitizen

eCitizen omogućava jednostavnu i transparentnu komunikacije građana i lokalne uprave.

U okviru Projekta općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja (MEG) koji finansira vlada Švicarske, a provodi Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), KING ICT BiH izradio je mobilnu aplikaciju eCitizen koja će omogućiti lakšu komunikaciju građana i lokalnih vlasti.

eCitizen omogućava jednostavnu i transparentnu komunikacije građana i lokalne uprave, a građanima omogućava slanje upita lokalnoj upravi u svega 5 klikova, dok odgovor slijedi u roku od 48 sati. Aplikacija također služi za informisanje javnosti u nepredviđenim i vanrednim situacijama, poput prekida usluga i servisnih informacija. Posebno je korisna u doba krize, a moći će se primjenjivati u čitavoj zemlji.

"Građani najbolje znaju šta im treba, još više u doba krize. Kroz aplikaciju eCitizen, građani imaju pristup novim i atraktivnim načinima izražavanja svojih potreba i zabrinutosti prema lokalnim vlastima u BiH", izjavila je Barbara Dätwyler Scheuer,direktorica za saradnju u Ambasadi Švicarske u BiH.

"Ova aplikacija ubrzava komunikaciju građani-lokalna vlast, samim time doprinosi efikasnijem radu javne uprave, čemu KING ICT, kroz svoje projekte, već godinama doprinosi. Kao pioniri u projektima e-uprave naša kompanija je jako ponosna i na ovo rješenje koje, ne samo u kriznim situacijama, nego i u svakodnevnom životu doprinosi unapređenju lokalnih zajednica. E-Citizen rješenje je vrlo fleksibilno i uz minimalne prilagodbe se može koristiti na svim upravnim nivoima", poručuje Adis Pobrić, direktor KING ICT-a BiH.

Mobilna aplikacija prilagođena je za Android i IOS te se može preuzeti putem stranica Google Play i App Store. Softversko rješenje KING ICT-a dostupno je i kao online platforma na adresi www.ecitizen.ba. Na online platformi će uskoro biti aktivni i moduli za komunikaciju građana s vijećnicima/odbornicima, modul za javne rasprave, modul za pripremu sjednica vijeća/skupštine i slično.

Dodatne mogućnosti će biti dostupne samo na online platformi.

Softver nudi i opciju "pitajte (grado)načelnika", gdje uz pomoć Službe za informisanje, građani dobijaju informacije o komunalnim potrebama i problemima u roku od 48 sati.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti