Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Košarac: Podržavam zahtjeve za uvođenjem zaštitnih mjera

16.02.2021. 07:36 / Izvor: SRNA

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac poručio je sinoć da udruženja poljoprivrednika imaju njegovu podršku da se iznađe rješenje oko zaštitnih mjera na uvoz svježeg i rashlađenog junećeg i svinjskog mesa.

"U skladu sa kretanjima i kada dobijemo stavove od nadležnih entitetskih tijela u narednim danima, nastavićemo konsultacije sa Evropskom komisijom jer je to u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju /SSP/", rekao je Košarac novinarima u Doboju, nakon sastanka sa predstavnicima udruženja poljoprivrednih proizvođača.

On je naglasio da će biti razmotreni i neki drugi elementi koji bi trebali da budu sastavni dio ove odluke s obzirom da postoje i druga mišljenja koja bi išla u prilog zaštite primarne domaće proizvodnje u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Košarac je istakao da je pozvao predstavnike udruženja da s ciljem transparentnosti samog procesa, delegiraju jednog predstavnika u zajednički tim za konsultacije sa EU, o čemu će u narednom periodu biti obaviješteni predstavnici EU.

On je izrazio žaljenje što u jednom dijelu Savjeta ministara nije bilo volje da se podrži uvođenje taksa na uvoz svježeg i rashlađenog junećeg i svinjskog mesa, te najavio da to neće zaustaviti napore da do nje i dođe.

"Treba reći da smo tretirali sve važne odredbe SSP, našim prijedlogom mjera se ne krši taj sporazum jer imamo prava s obzirom da se radi o bilateralnom sporazumu, BiH je jedan potpisnik, EU je drugi", rekao je Košarac.

On je najavio da će se u narednom periodu pripremiti još jedna odluka s obzirom na to da je trenutno dobro razvijeno partnerstvo primarnih proizvođača u Republici Srpskoj i Federaciji BiH zajedno sa entitetskim ministarstvima, što zajednički nivo ne može da ignoriše.

"Oko 99 odsto te robe dolazi iz EU, jedan odsto iz zemalja Cefte, i zašto ne bismo argumentima kojima raspolažemo tražili od EU kao partnera da to pitanje kroz konsultacije otvorimo i nađemo bolje rješenje. Čega se bojimo?", upitao je Košarac.

Predstavnici poljoprivrednih udruženja iz Republike Srpske i FBiH zadovoljni su večerašnjim sastankom, te ističu da ne odustaju od uvođenja zaštitnih mjera na uvoz junećeg i svinjskog mesa, kao i da očekuju da će se o tome raspravljati već na narednoj sjednici Savjeta ministara.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković kaže da poljoprivrednici trpe ogromnu štetu zbog uvoza, pogotovo oni koji nisu u sistemu podsticaja, kao i budžet BiH koji evidentira gubitke od oko 100.000.000 KM po osnovu neuplaćenih carina i taksa na uvoz mesa.

Marinković je demantovao navode da će ograničavanjem uvoza mesa u BiH doći do enormnog poskupljenja domaćeg.

"Sadašnja cijena mesa u marketima i mesnicama je formirana na bazi 3,5 KM po kilogramu žive mjere svinje i 4,5 KM za junad, tako da nema prostora za poskupljenje, a, s druge strane, istog momenta treba da reaguju inspekcijski organi", rekao je Marinković, i kao mogućnost naveo da se zaštitne mjere koriguju i prilagode uslovima tržištu po saglasnosti udruženja i nadležnih organa.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo apelovao je da ministri u Savjetu ministara glasaju za ovu odluku, i da se do 25. februara riješi to pitanje, jer će u suprotnom biti preduzete odgovarajuće mjere da istraju u zahtjevima.

On je upozorio da zbog uvoznog lobija najviše trpe domaći proizvođači, te naveo podatak za Federaciju, gdje je 2016. godine evidentirano 15.000 junadi u tovu, a 2020. godine svega 7.000.

Savjet ministara nije podržao uvođenje taksa na uvoz svježeg i rashlađenog junećeg i svinjskog mesa, odnosno protiv su bili ministri odbrane, bezbjednosti i inostranih poslova Sifet Podžić, Selmo Cikotić i Bisera Turković.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti