Koteks otkupljuje oružje: Velika potražnja za novim turskim pištoljima

20.08.2018. 11:49 / Izvor: Akta.ba
Koteks otkupljuje oružje: Velika potražnja za novim turskim pištoljima

Kompanija Koteks Tešanj BiH svakodnevno vrši otkup oružja, kako od fizičkih lica, tako i od organizacija i preduzeća, te zamjenu starog oružja za novo.

Kompanija Koteks Tešanj BiH svakodnevno vrši otkup oružja, kako od fizičkih lica, tako i od organizacija i preduzeća. Tako su početkom augusta objavili oglas o otkupu polovnog oružja, kao i vršenja zamjene starog za novo.

"Ovo radimo skoro deset godina", kazao je za Akta.ba Haris Sejdić, direktor Koteksa.

Koteks ima registrovanu djelatnost za promet NVO (naoružanje i vojna oprema), te u skladu sa tim se bave i maloprodajom i veleprodajom lovačkog i sportskog oružja, ali i oružja koje koristi vojska i policija.

"Isto tako, ukoliko se desi, a dešava se da fizička lica prodaju oružje iz raznih razloga, npr. neko je bio lovac i umro je, sin ne želi da bude lovac, mora prodati pušku, ne može je držati kod sebe, jer nema dozvolu za držanje oružja. Dakle, ovo oko otkupa je jedna praktična stvar koja olakšava fizičkim licima koje imaju potrebe za ovim", objasnio je Sejdić.

Zamjena starog za novo

Kada je u pitanju zamjena starog oružja za novo Sejdić ističe da je to također veoma praktična stvar i poznata u praksi.

"Dakle, neko fizičko lice ili organizacija nakon nekog vremena poželjelo je da zanovi ili zamjeni postojeće oružje (lovačku pušku i pištolj) za nešto novije ili modernije, onda mi u Koteksu uzmemo takvo oružje, izvrši se komisijska procjena i na osnovu toga se odredi koliko treba da se doplati za novu pušku lovačku ili pištolj. Moguće je i obrnuto da neko ima nešto sa višom cijenom pa želi da uzme nešto jeftinije", ispričao je Sejdić.

Objasnio je da je ovo dobro za korisnike iz razloga što korisnik ne mora da vadi novu nabavnu dozvolu  i da pri tome prolazi sve potrebne procedure (ljekarski pregled, plaćanje taksi, vađenje uvjerenja o nekažnjavanju, obuka za rukovanje), nego se obavijesti nadležna policijska stanica da je oružje zamjenjeno i reguliše se Ugovorom o zamjeni.

"Moramo posebno istaći da zaista imamo veliku potražnju za novim turskim pištoljima, naročito model CM 9 i i CM 9-GEN 2, kao i za zračnim standar puškama koje koriste streljačke sekcije", poručio je Sejdić.

M.R.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti