Krizni štab FBiH predlaže ublažavanje mjera: Dozvoliti veća okupljanja, publiku na utakmicama…

02.06.2021. 07:39 / Izvor: Akta.ba
Krizni štab FBiH predlaže ublažavanje mjera: Dozvoliti veća okupljanja, publiku na utakmicama…

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva (FMZ) danas je na sjednici predložio nastavak postepenog ublažavanja mjera koje su na snazi usljed pandemije Covida-19.

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva (FMZ) danas je na sjednici predložio nastavak postepenog ublažavanja mjera koje su na snazi usljed pandemije Covida-19.

Podaci Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH pokazuju da je sedmodnevna incidenca na nivou Federacije 14,5 slučajeva/100.000 stanovnika.

S obzirom na trend pada broja oboljelih od Covid-19, Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva predložio je da se broj ljudi koji se mogu okupljati u zatvorenom prostoru poveća na 50, a na otvorenom na 100 osoba.

Također je moguće i organiziranje većih skupova uz posebno definirane uvjete, a što podrazumijeva posjedovanje negativnog antigenskog ili PCR testa, ne starijeg od 48 sati, ili    potvrde o prebolovanom Covid-19, ne starija od šest mjeseci, ili potvrde o završenom cijepljenju.

Predloženo je i da se dozvoli održavanje profesionalnih sportskih natjecanja na otvorenom uz prisustvo gledalaca, uz uvjete korištenja do 30 posto kapaciteta stadiona, a ne više od 500 osoba po tribini. Osobe na tribinama ne smiju imati navijačke rekvizite, te moraju nositi maske. Prilikom ulaska i izlaska sa stadiona obavezno je poštivanje epidemioloških mjera (nošenje maski i držanje distance), za što su zaduženi Covid redari.

Istovremeno, predloženo je i da se dozvoli održavanje kongresa, konferencija i drugih edukativnih skupova, kojima bi moglo prisustvovati do 100 osoba, a ukoliko skup ima više od 100 osoba potrebno je da sudionici imaju negativan antigenski ili PCR test ne stariji od 48 sati, ili potvrdu o prebolovanom Covid-19 ne stariju od šest mjeseci, ili potvrdu o završenom cijepljenju.

Kantonalnim ministarstvima zdravstva bit će upućena naredba da rade procjenu rizika i donose mjere u skladu s epidemiološkom situacijom.

Predložena je i naredba kantonalnim kriznim štabovima da definiraju način rada i radno vrijeme ugostiteljskih objekata u skladu s analizom rizika i epidemiološkom situacijom.

Nove mjere predložene su na period od 14 dana, te će biti dostavljene Vladi Federacije BiH na usvajanje, saopćeno je iz Federalnog ministarstva zdravstva.

Foto:Telegram

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti