Lexmark: Kvalitet i cijena-glavni aduti u tržišnoj borbi

19.05.2010. 16:50 / Izvor: eKapija.ba
Lexmark: Kvalitet i cijena-glavni aduti u tržišnoj borbi

Lexmark, američka kompanija koja posluje u BiH, jedna od malobrojnih koje se bave isključivo štampačima i potrošnim materijalom, je na Lexmark Eventu, održanom danas u Sarajevu, predstavio uspješna rješenja za smanjenje troškova štampe, sigurnosti podatka, kao i nove modele iz laserskog i ink jet segmenta.

(Halim Curi)

Iako je u drugim zemljama već predstavljen najnoviji model multifunkcionalnog printera Lexmark pro 805, koji je u saradnji sa Appleom dobio touch screen display sa identičnim ikonama kao na Ipod-ima, te softwareom tzv. smart solution, na ovom eventu je isti predstavljen i BiH IT javnosti, a svakom od prisutnih bilo omogućeno testiranje.

Lexmark je zbog sve veće ponude za zamjenskim neoriginalnim tonerima predstavio i prednosti i razloge za korištenje originalnih tonera.

Halim Curi, direktor Lexmark International BH kaže da su u BiH sve prisutnije svjetske kompanije koje traže svoje mjesto na tržištu u segmentu printanja. Ističe da je tržišna utakmica nemilosrdna, pogotovo u IT-u te je njihova politika da se bore prije svega kvalitetom i cijenom, ali i brigom za korisnike.

Kaže da će u idućem razdoblju forkus Lexmarka biti u segmentu velikih korisnika. "Okrećemo se ponudi tkz. MPS rješenja, koja podrazumijevaju «out sourcing» opreme, ili najam opreme. Korisnik na taj način dobija kompletno rješenje, što podrazumijeva kontrolu toka dokumentacije, sigurnost štampanja, autorizaciju štampanja, kontrolu troškova putem posebnih softwera. Ovaj pristup je omogućio velikim kompanijama iz sektora finansija da smanje troškove i do 40%", kaže on.

Ističe da je njihov sekundarni fokus mali i srednji korisnici. Govoreći o tome koje su ključne bolne tačke za partnere pri poslovanju sa malih i srednjim korisnicima kaže, da tu postoji više nivoa.

"Posao je generalno u padu i partneri su također suočeni sa manjom potražnjom zbog uticaja ekonomije, ali to je opće stanje u IT industriji. Ipak, mi vidimo šansu u domenu printera kod malih i srednjih korisnika. Naravno, određeni pritisak u cijenovnom segmentu dolazi od strane kupaca, ali sada oni ne gledaju samo na cijenu, bitna im je konačna vrijednost. Zbog toga je neophodno raditi na dodanoj vrijednosti", smatra on.

Kaže da tu postoji brojne mogućnosti, a jedna od njih je i prelaz sa jednofunkcionalnih na multifunkcionalne uređaje. To otvara i kanal da preprodavači počinju brinuti o softwareskim i mrežnim komponentama.

Kaže da je ono što ih izdvaja od ostalih proizvođača opreme za štampu, pored činjenice da se jedini bavimo isključivo proizvodnjom štampača i opreme za štampu, njihova posvećenost razvoju tehnologije. Naime, oni se isključivo bave razvojem tehnologije, ne samo u hardverskom segmentu, već i u softverskom i to u smislu upravljanje tokom dokumenata u kompaniji.

U BiH se ne može računati sa stabilnim rastom

Na pitanje očekuju li rast prodaje u ovoj godini kaže da u odnosu na prošlu godinu Lexmark ima vidljiv rast. Rezultati za Q1 su bolji za oko 30% u odnosu na Q1 2009. godinu. Što se tiče stabilnog rasta, kaže da on najviše zavisi od stanja u državi, zakonske regulative u oblasti zaštite brenda.

"Ni jedna strana kompanija u uslovima neregulisanih zakonskih propisa ne može da računa sa stabilnim rastom. I dalje je jedan od najozbiljnijih problema prodaja neoriginalnih potrošnih materijala u BIH", kaže Curi.

Ističe da se drugi dio priče odnosi na čuveni PDV. "Ova stopa poreza na osnovno sredstvo za rad onemogućuje mnogima da uđu u svijet kompjutera I time steknu potrebnu IT naobrazbu. To je razlog zašto se nalazimo na začelju zemalja po korištenju kompjutera i interneta", kaže on.

D.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti