Vijesti

Milorad Dodik: Novac od prodaje telekoma stiže u junu 2007. godine

05.05.2007. 11:01 / Izvor: Nezavisne novine


Milorad Dodik, premijer RS, izjavio je juče ( 04.05.2007.) da će RS novac od prodaje državnog kapitala u "Telekomu Srpske" dobiti u drugoj sedmici juna.

Nakon što "Telekom Srbija" uplati 646 milina EUR za državni kapital u "Telekomu Srpske", kazao je Dodik, Vlada će promovisati projekat ekonomskog, privrednog i nacionalnog razvoja RS koji će finansirati mahom od novca dobijenog iz Srbije. Premijer je rekao da novcem od prodaje "Telekom Srpske" Vlada želi da pospješi razvoj RS i da ga zbog toga neće davati bespovratno i da će tražiti partnere za investicije.

"Želimo da ovim novcem otvorimo i druge izvore finansiranja", kazao je Dodik.

On je kazao da će 100 miliona EUR biti usmjereno u Fond za razvoj istočnog dijala RS, a novac će plasirati preko Razvojno-investicione banke i poslovnih banaka.

"Sredstva neće biti nepovratna, ali ćemo ih davati pod povoljnim uslovima i kamatna stopa neće prelaziti pet odsto uz grejs period za infrastrukturne projekte od godinu, za projekte zapošljavanja do tri godine i najdužim rokom vraćanja novca od deset godina", kazao je premijer RS.

Govoreći o energetskom sektoru, Dodik je rekao da je RS jedina na prostoru bivše Jugoslavije koja ima višak struje i da Vlada još neće pristupiti privatizaciji energetskog sektora.

"Spremni smo za nove investicije i kredite, ali bez uslovljavanja privatizacijom. Vlada će zadržati energetski sektor u svom vlasništvu i neće pristupiti privatizaciji bez obizra na pritiske pojedinih međunarodnih struktura, koje žele da iskoriste nizak stepen razvoja i velike socijalne potrebe da bi nas natjerali na jeftinu privatizaciju u toj oblasti", kaže Dodik.

On je poručio stranim investitorima da su dobrodošli u RS samo na partnerskim odnosima i da nikakav drugačiji odnos ne dolazi u obzir, istakavši da postoji veliki interes inostranih investitora za ulaganje u RS.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti