Ministarstvo ima rok do 22. aprila za izradu programa poticaja

25.03.2019. 13:05 / Izvor: Avaz.ba
Ministarstvo ima rok do 22. aprila za izradu programa poticaja

Predsjednik Udruženja Nedžad Bićo je rekao da su poljoprivrednici ranije dali rok da ovaj dokument bude izrađen do 31. marta, ali su rok pomjerili.

Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH danas je razmatralo mogućnost da organizuje proteste s obzirom na to da Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH još nije izradilo program poticaja za 2019. godinu.

Kako je za Dnevni avaz izjavio predsjednik Udruženja Nedžad Bićo, poljoprivrednici su ranije dali rok da ovaj dokument bude izrađen do 31. marta.

"Međutim, zakonski rok izrade tog programa je dva mjeseca nakon usvajanja federalnog budžeta, tako da smo rok pomjerili do 22. aprila", istakao je Bićo, konstatirajući da se resorno ministarstvo nije moralo toliko striktno držati rokova i crpiti maksimum.

"S obzirom na to da se već 9. januara ove godine znalo koliko će novca iz budžeta biti izdvojeno za poljoprivredu, Ministarstvo je moglo odmah 10. januara početi da formira plan i program. Međutim, oni su ovaj period prespavali i čekali su da budžet potvrdi i Dom naroda FBiH, iako su znali da se u dijelu za poljoprivredu ništa neće mijenjati, već da će gornji dom federalnog Parlamenta samo potvrditi ranije donesenu odluku u Predstavničkom domu. Nažalost, u Ministarstvu su prespavali ovaj period, a da nije bilo tako, sada smo mogli imati program na stolu.", naglasio je Bićo.

Napomenuo je kako poljoprivrednici osim programa poticaja za 2019. čekaju i finansijske isplate za prošlu godinu.

"To nisu klasična dugovanja, već su to neka blokirana sredstva zbog određenih inspekcijskih provjera, tako da i to čekamo da bude završeno i odobreno.", dodao je Bićo za Dnevni avaz. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti