Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo održan sastanak - Vježba za stolom

23.02.2018. 09:06 / Izvor: Akta.ba
Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo održan sastanak - Vježba za stolom

Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo održan je sastanak - tzv.Vježba za stolom

Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo održan je sastanak - tzv. Vježba za stolom, na kojem su razmotrena zaduženja različitih odgovornih sudionika u slučaju kriznih zdravstvenih situacija i medicinskih hitnih slučajeva, u odnosu na raspoložive resurse i procijenjeno vrijeme. 

Razmatrana je situacija kada se od kapetana zrakoplova dobije informacija da se u zrakoplovu koji bi trebao sletjeti na Međunarodni aerodrom Sarajevo nalazi zdravstveno suspektan putnik na virus neke izuzetno zarazne bolesti, zbog čega prijeti epidemija. Analizirane su odgovornosti i radnje koje nakon toga trebaju izvršiti svi involvirani u ovaj događaj.

Akcije koje su razmatrane na ovom sastanku su sukladne Planu djelovanja na AP SJJ u kriznim zdravstvenim situacijama i medicinskim hitnim slučajevima, dokument koji je Međunarodni aerodrom Sarajevo donio u skladu sa odredbama Zakona o zrakoplovstvu BiH i po preporuci Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH i Svjetske zdravstvene organizacije.

Cilj ovog Plana jeste implementirati preporuke IHR WHO (International Health Regulation World Health Organization) i Direkcije za civilno zrakoplovstvo Bosne i Hercegovine za svaku konkretnu kriznu zdravstvenu situaciju ili medicinski hitni slučaj, te neutraliziranje ili umanjenje efekata konkretne krizne zdravstvene situacije ili medicinskog hitnog slučaja na zaposlenike, putnike i javnost.

Plan predviđa angažman uposlenika Međunarodnog aerodroma Sarajevo, BHANSA-e odnosno Jedinice za pružanje usluga prilazne i aerodromske kontrole leta, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, Spasilačko-vatrogasne službe na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, Federalne granične sanitarne inspekcije, Carinske ispostave Aerodrom Sarajevo, Jedinice granične policije na aerodromu Sarajevo, aviokompanija i brojnih drugih...

Plansko i koordinirano djelovanje odgovornih subjekata prilikom rješavanja krizne zdravstvene situacije ili medicinskog hitnog slučaja, uključivanje ljudskih i materijalnih resursa te prenošenje kvalitetnih informacija javnosti bio je fokus današnje vježbe. Svi sudionici sastanka pokazali su spremnost, koordinaciju i suradnju u slučaju krizne zdravstvene situacije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti