Nastava u FBiH ipak počinje redovno

21.08.2020. 14:47 / Izvor: Akta.ba
Nastava u FBiH ipak počinje redovno

Nastava u Federaciji BiH će početi redovno, 1. Septembra, sa izuzetkom nekoliko kantona koji su se odlučili za odgodu do 7. septembra.

Nastava u Federaciji BiH će početi redovno, 1. septembra, sa izuzetkom nekoliko kantona u kojima će početi 7. septembra, zaključak je današnjeg sastanka u Konjicu kojem su prisustvovali predstavnici Kriznog štaba FBiH, Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Federalnog ministarstva obrazovanja, Federalnog ministarstva zdravstva i predstavnika kantonalnih ministarstava.

U Kantonu Sarajevo (KS), Tuzlanskom kantonu (TK) i Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK) nastava počinje 1., a u ostalim kantonima 7. septembra.

Kako je pojasnila Nadija Bandić iz Federalnog ministarstva obrazovanja, ovakva odluka se nije mogla donijeti bez jake sprege stručnjaka.

Izuzetak u redovnom koceptu nastave su učenici koji imaju hronična oboljenja ili žive sa osobama koje imaju ovakva oboljenja, u kojem slučaju roditelji podnose pismeni zahtjev, dok im škole trebaju obezbijediti alternative.

Moguće je, kako je rekla, da odluka bude revidirana ako tako procjene kantonalni krizni štabovi.

"Podijeljena je odgovornost stručnjaka obrazovanja i zdravstva", pojasnila je ona.

TK, ZDK i KS su odabrali kombinovani model nastave.

Ministar obrazovanja KS Anis Krivić rekao je da je sretan zbog ovakve odluke.

Pojasnio je i da je pripremljen dokument o online nastavi, te da je nakon današnjeg razgovora u Konjicu, Kanton se ponudio kao saradnik u kreiranju online sadržaja i edukacija koje su se već realizovale putem webinara.

Ministrica obrazovanja TK Fahreta Brašnjić pojasnila je da je cilj vratiti djecu u škole od prvog do četvrtog razreda, ali u manjim grupama i sa kraćim časovima.

Član Štaba i pomoćnik ministra za javno zdravlje FBiH Goran Čerkez istaknuo je da su učesnici sastanka ustrajni da pronađu najbolji model za novu školsku godinu, model koji će biti najmanje rizičan i za djecu, i za roditelje, i za nastavnike.

Čerkez je dodao kako je Zavod za javno zdravstvo FBiH pripremio epidemiološke kriterije koji će biti primjenjivani u svim obrazovnim ustanovama u kojima se bude održavala nastava, kako u osnovnim školama, tako i u srednjim školama te na fakultetima. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti