Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Ne možemo govoriti o rokovima kad će BiH tačno dobiti vakcinu

22.12.2020. 09:02 / Izvor: N1

Uz vakcinu BioNTecha i Pfizera, očekuje se da će Evropska agencija za lijekove 6. januara odobriti i vakcinu koju je proizvela kompanija Moderna. Dok Evropa i svijet ubrzano odobravaju vakcine i provode složene i zahtjevne procedure u Bosni i Hercegovini nijedan proizvođač nije ni podnio zahtjev za registraciju vakcine. Ne zna se ni tačan datum isporuke, a i novac koji je trebalo uplatiti stigao je u, možemo reći, sudačkom vremenu.

Dok Vlada Federacije BiH danas saopćava da je uplaćeno preostalih 11.700.000 KM za nabavku vakcina putem COVAX mehanizma, a građani joj putem društvenih mreža satirično nude pomoć u sakupljanju novca putem SMS poruka, u susjednoj Srbiji, koja nije članica Evropske unije, najavljuju prva vakcinisanja protiv COVID-19.

"Nećemo ih dobiti u količini koju smo očekivali. Očekivali smo 10.000 Pfizerovih, dobili smo 5.000 Pfizerovih vakcina", tvrdi Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

Iako je riječ o veoma malom broju doza za samo 2.500 ljudi evidentno je da se Srbija direktnim potpisivanjem ugovora s proizvođačima, bez obzira što je uključena u mehanizme kao i naša zemlja, pridružila brojnim zemljama koje se bore za što raniju imunizaciju. Kanada objavljuje da zbog potpisanih brojnih ugovora ima i višak vakcina koje bi mogla podijeliti siromašnim zemljama, dok u BiH niti jedan proizvođač nije podnio ni zahtjev za registraciju vakcine Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH, a riječ je o proceduri koja podrazumijeva duži vremenski period.

"Mi ne možemo govoriti o rokovima kad će Bosna i Hercegovina tačno dobiti vakcinu. Mi je pokušavamo nabaviti kroz dva mehanizma i ono što sve vrijeme komuniciramo je da očekujemo drugi kvartal naredne godine da ćemo dobiti vakcinu", kaže Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH.

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH potvrđeno nam je da smo putem COVAX mehanizma naručili 1.232.000 vakcina od čega 800.000 Federacija BiH, 400.000 Republika Srpska i 32.000 Brčko Distrikt i da vakcine možemo očekivati u prvom kvartalu 2021. godine.

Oslanjamo se i na mehanizam EU putem kojeg smo naručili još 900.000 doza, no iskustvo sa vakcinama protiv sezonske gripe, čiji je dio preusmjeren u druge zemlje, trebao je biti opomena da učinimo sve što je moguće da osiguramo vakcine u što kraćem roku, pogotovo što kao zemlja imamo novac za te svrhe.

Iako to neće zvanično potvrditi, nezvanično iz nadležnih organa sa svih nivoa vlasti pojašnjavaju da u nabavci vakcina čekaju vakcinaciju, provjere i registracije u drugim zemljama. No još konkretnije objašnjenje je da nakon afere "Respiratori" nadležni u oba entiteta, distriktu kao i na državnom nivou radije neće učiniti ništa nego ući u rizik tendera ili direktnih ugovora s proizvođačima i preuzeti odgovornost na sebe, pa makar to značilo štetu za bh. građane. A politika nečinjenja u vremenu epidemije, zbog koje kleči čitav svijet, može da nas košta ljudskih života.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti