Njemačka kompanija otkupljuje krastavce u Kozarskoj Dubici i Mostaru

10.07.2015. 08:03 / Izvor: SRNA
Njemačka kompanija otkupljuje krastavce u Kozarskoj Dubici i Mostaru

Njemačka kompanija "Kühne" ima više od 140 potpisanih ugovora o uzgoju krastavaca u dvije regije u BiH, a otkup je organizovan u Mostaru i Kozarskoj Dubici.

Njemačka kompanija " Kühne" ima više od 140 potpisanih ugovora o uzgoju krastavaca u dvije regije u BiH, a otkup je organizovan u Mostaru i Kozarskoj Dubici, rekao je danas menadžer otkupa sirovine u ovoj kompaniji Klemens Švarc.

On je potvrdio da su prve količine krastavaca, na osnovu ugovorene proizvodnje sa ovom njemačkom kompanijom, počele da stižu u skladište preduzeća "Eko-bel" u Kozarskoj Dubici gdje krastavce sortiraju, hlade i pakuju.

"Ovo je prva ovakva proizvodnja van Njemačke koju organizuje kompanija 'Kühne', a prvi kamion trebalo bi danas da bude otpremljen u Njemačku", najavio je Švarc.

On je dodao da, ukoliko se proizvodnja krastavaca na ovom području pokaže uspješnom, u kompaniji planiraju da naredne godine udvostruče proizvodnju koja kooperantima garantuje otkup proizvoda i obezbjeđuje sav potrebni repromaterijal.

Švarc je naveo da su biljke još u fazi vegetacije i da su za sada u izvrsnom stanju, a plodovi odličnog kvaliteta.

U Kozarskoj Dubici ugovore je proljetos potpisalo 20 proizvođača za sadnju krastavaca na tri hektara zamljišta.

U otkupnu stanicu u "Eko-belu" dopremaju se krastavci od dubičkih proizvođača i proizvođača iz Novog Grada, Prijedora, Kostajnice, Gradiške, Srpca, Laktaša i Ključa.

Za sada je uskladišteno oko 50 tona, a za desetak dana u jeku berbe u preduzeću "Eko-bel" očekuju dnevni prijem od oko 25 tona.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti