Nova investicija u turizam: Prominvest ulaže 100 miliona KM u Garden City 2 u Olovu

28.09.2012. 11:56 / Izvor: eKapija.ba
Nova investicija u turizam: Prominvest ulaže 100 miliona KM u Garden City 2 u Olovu

Kompanija Prominvest, graditelj impozantnog hotela Garden City u Konjicu, u narednom periodu planira uložiti 100 miliona KM u izgradnju novog turističkog kompleksa u Olovu.

Ovom investicijom obuhvaćena je izgradnja modernog i ekskluzivnog turističkog kompleksa-hotela sa pet zvjezdica uz prateće sadržaje (bazeni, wellness, sportsko rekreativni tereni, ekskluzivni restorani, kuglana, INZAR i drugi sadržaji).

Kompleks će se graditi na lokaciji Olovske luke u Olovu, pored nedavno otvorenog proizvodnog kompleksa Prominvest Stupčanica. Graden City 2 u Olovu će zapremati površinu od 40.000 metar kvadratnih, objekat hotela tlocrtno zaprema 7900 metar kvadrtnih, a izgrađena površina (P+P+6) preko 30.000 metara kvadratnih. Kapacitet je projektovan na 400 soba+25 apartmana.

U kompaniji Prominvest za eKapiju ističu da prvi hotel, Garden City u Konjicu, nije zamišljen kao usamljen i jedinstven turistički kompleks, već da je on dio sveobuhvatne vizije pod nazivom Garden City hotels ans resorts.

"Po planiranju prvog kompleksa vođeni smo idejom da kreiramo lanac hotela koji će hotelijerske usluge u BiH podići na veći nivo te tako doprinjeti razvoju turizma u BiH, posebno područja van prepoznatljivih turističkih centara u BiH. Smatramo da se razvoj turizma u BiH može postići samo kvalitetnim sadržajima i smještajnim kapacitetima , posebno u dosada neafirmisanim područjima, a uz kvalitetan marketinški i promotivni pristup", navode u kompaniji Prominvest.

Projekcija investicije na bazi planiranog kapaciteta i karakteristika prelazi iznos od 100 miliona KM., Uzimajući u obzir investicije u oblasti turizma ovo će biti jedna od kapitalnih i najozbiljnijih investicija u sektor turizma u BiH od 1996. godine.

Projektom je planirano upošljavanje oko 150 direktno uposlenih i oko 400 vanjskih saradnika, odnosno kooperanata.

"Početak radova usko se veže za kompletranje projektne dokumentacije, obezbjeđenje potrebnih dozvola, što obzirom na administraciju u BiH zna da bude izuzetno težak i dugotrajan proces. Nadamo se da će nadležne strukture prepoznati ovaj projekat kao razvojni te ubrzati procedure oko izdavanja dozvola", ističu u Prominvestu.

Podsjećamo, Prominvest je tokom 2011. godine ušao je novi investicioni ciklus. U kompaniji navode da su na osnovu analiza potencijalnih pravaca ulaganja odabrana drvna industrija i sektor turizma, a upravo Olovo omogućava optimalne uslove za razvoj ovih industrija.

Prije nekoliko dana otvoren je renovirani proizvodni kompleks Stupčanica, u kojem je smješten cijeli proces proizvodnje od trupca do finalnog proizvoda drveta. Nakon modernizacije pogona drvne industrije, uslijedit će realizacija turističkog segmenta.

"Olovo po sebi ima izuzetne preduslove za razvoj turizma. Izdašna i očuvana priroda, termalni izvori, blizina Sarajeva i Tuzle, tradicija banjskog turzima. Sve su to parametri koji su doprinijeli da baš Olovo bude sljedeća lokacija kompleksa Garden City 2", kažu predstavnici investitora.

Kompleks u Olovu će kapacitetom biti znatno veći od postojećeg u Konjicu, ekskluzivniji sadržajima te će obuhvatati širi sektor usluga.

Prominvest je jedna od vodećih proizvodnih kompanija u BiH. Preko 350 različiti proizvoda svakodnevno izlazi iz devet poslovnih jedinica, četiri proizvodna kompleksa sa više proizvodnih pogona.

Koliko je širok dijapazon djelatnosti ove firme, ilustruje činjenica da proizvode betonske željezničke pragove, betonske konstrukcije ali i mašinske dijelove, europalete, drvene lamelne grede, grantine kocke i ploče, fontane, pelet, armaturne mreže, protuprovalna vrata, trafo stanice.

Izgradnja kompleka Garden Citya u Konjicu, koji je otvoren prije dvije godine, odvijala se u isto vrijeme kada i uređenje stare gradske jezgre i Starog mosta, tako je Konjic u veoma kratkom periodu napravio izuzetan pomak u oblasti turizma.

Istovremeno, privredna slika je dobila pozitivan impuls. Turistički kompleks koji zapošljava direktno preko 50 uposlenika uz preko 100 kooperanata ekvivalent je tvornici koja upošljava 150 uposlenika i izvozi preko 50 posto proizvoda.

Postoji idejno riješenje o povećanju kapaciteta hotela za dodatnih 60 soba koje usljed sve veće potražnje poprima imperativ.

Poslovne jedinice preduzeća Prominvest nalaze se u Salakovcu, Jablanici, Konjicu i Olovu, a u njihova poslovna filozofija jeste da grade i razviju područja van većih centara, kako bi na neki način korigovali nerazvijenost tih područja, a ljudima pružili mogućnost da rade u vlastitom gradu.

Nermina Voloder

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti