Objavljen poziv: 1,4 miliona eura bespovratnih sredstava za sektore tekstila, odjeće, kože i obuće

09.11.2021. 12:09 / Izvor: Akta.ba
tekstil

Projekat EU4BusinessRecovery podržava mikro, mala i srednja preduzeća u Bosni i Hercegovini

U okviru zajedničkog projekta Evropske unije i Vlade Savezne Republike Njemačke - EU4BusinessRecovery za pomoć poduzetnicima u borbi protiv posljedica izazvanih Covid-19 pandemijom, Međunarodna organizacija rada (ILO) objavila je danas javni Poziv za mala i srednja preduzeća koja posluju u sektoru tekstila, odjeće, kože i obuće, da dostave projektne prijedloge za finansijsku podršku.

U okviru Poziva, 1.400.000,00 eura bespovratnih sredstava će biti dostupno za mjere oporavka malih i srednjih preduzeća iz sektora tekstila, odjeće, kože i obuće u Bosni i Hercegovini.

Visina mogućih odobrenih sredstava po projektu je do 51.129,00 eura, a bespovratna sredstava će se moći koristiti za povećanje kapaciteta poslodavaca za razvoj novih proizvoda i usluga, digitalizaciju i efikasnije korišćenje resursa te oporavak lanca snadbijevanja, što će osigurati kontinuitet poslovanja. Također, cilj podrške je omogućiti  poslodavcima da usvoje održive modele poslovanja, diverzificiraju svoju ponudu i postanu otporniji, pri čemu bi zadržali postojeću radnu snagu i postepeno stvorili preduslove za kreiranje novih radnih mjesta.

Projekat EU4BusinessRecovery podržava mikro, mala i srednja preduzeća u Bosni i Hercegovini  da nastave sa poslovanjem i očuvanjem radnih mjesta, a posebno će podržati poduzetnice, mlade i druge ranjive skupine u osnivanju vlastitih biznisa i u prevladavanju negativnog učinka pandemije Covid-19 stvaranjem otpornijeg poslovnog okruženja.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 13,7 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (13 miliona eura) i Vlada Savezne Republike Njemačke (0,7 milion eura).

EU4BusinessRecovery zajedno provode GIZ, ILO i UNDP, od 2021. godine do 2023. godine.

U periodu od 15.11.2021. do 19.11.2021., ILO će organizovati online info sesije radi davanja dodatnih informacija i instrukcija u vezi sa Pozivom za dostavljanje projektnih prijedloga. Molimo sve zainteresovane za učešće na info sesijama da se prijave na mail eu4brecovery@ilo.org.

Više informacija o detaljima Poziva možete pronaći ovdje.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti