Obustava rada u Zračnoj luci Mostar

20.04.2018. 09:37 / Izvor: Oslobođenje
Obustava rada u Zračnoj luci Mostar

Sindikat uposlenih u Međunarodnoj zračnoj luci Mostar za danas je najavio jednosatni štrajk upozorenja zbog nepoštovanja odredbi Zakona o radu.

Sindikat uposlenih u Međunarodnoj zračnoj luci Mostar za danas je najavio jednosatni štrajk upozorenja, od 10 do 11 sati. Na ovaj potez odlučili su se, kažu, zbog nepoštovanja odredbi Zakona o radu, odnosno neplaćanja noćnog rada, rada vikendom i praznicima, te prekovremenog rada.

Sindikalisti, također, navode da rukovodstvo Zračne luke odbija otvoriti pregovore o novom kolektivnom ugovoru, te tako krši prava iz radnog odnosa koja se tiču radnog vremena, platnih lista i visine satnice. Zatražili su i povrat dijela plate, donošenje i usvajanje sistematizacije radnih mjesta, početak pregovora o kolektivnom ugovoru i potpisivanje istog, te plaćanje vremena pripravnosti i naplatu naknada u gotovini. U slučaju da se zahtjevi ne ispune, zaprijećeno je i generalnim štrajkom.

Predsjednik Darko Buntić u izjavi za Oslobođenje kaže da uprava Zračne luke vrši opstrukcije nad uposlenima, kao i da svi oni bez obzira na to svakodnevno ispunjavaju sve radne zadatke.

"Nijedan avion nije odbijen zbog djelatnika Zračne luke i do toga nikad neće doći. Uvijek smo tu, na raspolaganju putnicima, ali neka se javnost konačno upozna s uvjetima u kojima radimo. Građani su u zabludi, danas sam na internetu čitao nebuloze o iznosima naših plaća, koje su vjerojatno plod nečije mašte ili stvar dezinformacije i podvale. Samo tijekom 2017. plaće su nam umanjene za tri stotine maraka", ističe Buntić.

Očekuje skore razgovore s menadžmentom Aerodroma, uz napomenu da će u protivnom Sindikat poduzeti sve mjere i radnje koje nalažu zakoni ove zemlje, a kako bi se "izborili za svoja prava". Iz Zračne luke su nam rekli da će se danas oglasiti, a direktor Marin Raspudić jučer nije bio dostupan.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti