Održan inicijativni sastanak za osnivanje Konzorcija firmi iz BiH - Zajedničkim nastupom na ino tržištu zaposliti 500 - 1.000 radnika

25.06.2009. 15:14 / Izvor: eKapija.ba
Održan inicijativni sastanak za osnivanje Konzorcija firmi iz BiH - Zajedničkim nastupom na ino tržištu zaposliti 500 - 1.000 radnika

Na inicijativu GP "Giprom" Tuzla, 25. juna 2009. godine je u Tuzli održan inicijativni sastanak za osnivanje Konzorcija firmi iz BiH, a koje bi u narednom periodu prevashodno konkurisale za učešće u velikim projektima na libijskom, bosanskohercegovačkom, a kasnije evropskom i svjetskom tržištu.

Sastanku su prisustvovali budući članovi konzorcija, GP Giprom, Šipad Komerc, Bingo, Flek Security, ŠF – inžinjering, CPM BH, Ekodom, Drina plast, E- plast, Konjuh, i Malagić, a inicijativu su podržali Aerodrom Tuzla, Interšped, te nekoliko banaka, čiji predstavnici nisu bili na sastanku, navodi se u saopštenju.

Jedan od zaključaka je bio i da se sa ovom inicijativom upoznaju Vlade, te resorna Ministarstva svih nivoa vlasti u FBiH, Privredna komora TK-a, Razvojna i komercijalne banke u BiH, te ambasade BiH i Libije u Sarajevu i Tripoliju, od kojih će se tražiti pomoć u njihovim domenima, kako bi ovaj Konzorcij što prije zaživio, te imao akte koji će biti usklađeni sa Zakonima i propisima na kojima se bazira privreda u Libiji i BiH.

Pravila djelovanja firmi u okviru ovog Konzorcija, te njegovi strateški ciljevi bit će definisani Ugovorom o osnivanju i udruživanju, koji će članice potpisati na narednom sastanku, koji je zakazan za sedam dana u prostorijama Privredne komore TK-a. Pored predstavnika budućeg Konzorcija, na tom sastanku se očekuju i prvi ljudi Vlade FBiH, Vlade TK, te njihovih resornih Ministarstava, član predsjedništva BiH gospodin Haris Silajdžić, a od kojih se u daljim aktivnostima očekuje konkretna pomoć.

Konzorcij će činiti firme koje ukupno imaju preko 1.500 uposlenika i koje u budućim projektima na ino tržištu žele uposliti 500-1.000 radnika, te učestvovati u kreiranju privredne politike na ovim prostorima, uticati na pad stope nezaposlenosti, te prevazilaženju trenutne krize.

Lider Konzorcija čije će ime biti određeno na narednom sastanku njegovih članica, će biti GP "Giprom" Tuzla, koji u istraživanju libijskog tržišta učestvuje već više od dvije godine, i u čijim prostorijama će biti sjedište Konzorcija. Konzorcij će pored sjedišta u Tuzli, imati i svoje predstavništvo u Libiji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti